Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je nastala tradicija slanja božićnih čestitki i evo gdje možete pronaći najljepše za ovu godinu

U nedjelju 12. prosinca pronađite na dar uz Večernji jedinstvene čestitke iz arhive Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu!
08. prosinca 2021. u 11:53 1854 prikaza
Kako je nastala tradicija slanja božićnih čestitki
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Prvu čestitku poslao je 1843. Henry Cole, osnivač i prvi ravnatelj londonskog Victoria i Albert muzeja. Bio je čovjek s puno kontakata i obaveza pa je želio uštedjeti vrijeme. Stoga je angažirao svog prijatelja, ilustratora Johna Callcotta Horsleya da ga nacrta kako nazdravlja u društvu obitelji. 

"Sretan Božić i Nova godina", pisalo je u pozadini ilustracije koju je tiskao u tisućama primjeraka s njegovim personaliziranim potpisom i poslao prijateljima, suradnicima i poznanicima. I tako je krenulo, a običaj se vrlo brzo proširio ostatkom svijeta te došao u naše krajeve.

Slanje božićnih čestitki danas je zamijenjeno slanjem Whatsapp poruka, gifova i ostalih brzih, neosobnih načina komunikacije. Ali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu želi nas potaknuti na stari običaj koji nas spaja.

Kako je nastala tradicija slanja božićnih čestitki | Autor :

Inspirirani prekrasnim čestitkama koje se pomno čuvaju u njihovoj arhivi pokrenuli su projekt ‘Tradicija dobrih želja’ sa misijom da ponovo unesemo toplinu i pažnju u naše blagdanske poruke prema najmilijima.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mali je muzej blagdanskih želja s više od 500 jedinstvenih božićnih i novogodišnjih čestitaka. Neke od njih oslikale su ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića, a neke su djelo nepoznatih autora.

Ove godine ispišite vlastitu blagdansku priču na prekrasnim čestitkama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb koje vam darujemo uz Večernji list! 

Pretisak čestitki pronađite na dar uz Večernji u nedjelju 12. prosinca. Na svim kioscima!

prati ga na prvenstvu
Koga ljubi izbornik Horvat? Nedavno je proslavio 12. godišnjicu braka sa samozatajnom odvjetnicom
Televizijsko nasilje
Televizijsko nasilje
Sadržaji za djecu obilni su nasilnim scenama: Evo kako djecu zaštiti od gledanja neprimjernih sadržaja koji na njima mogu ostaviti negativne posljedice