Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čestitke

Kako je nastala tradicija slanja božićnih čestitki i evo gdje možete pronaći najljepše za ovu godinu

Kako je nastala tradicija slanja božićnih čestitki
Foto: Shutterstock
1/2
08.12.2021.
u 11:53

U nedjelju 12. prosinca pronađite na dar uz Večernji jedinstvene čestitke iz arhive Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu!

Prvu čestitku poslao je 1843. Henry Cole, osnivač i prvi ravnatelj londonskog Victoria i Albert muzeja. Bio je čovjek s puno kontakata i obaveza pa je želio uštedjeti vrijeme. Stoga je angažirao svog prijatelja, ilustratora Johna Callcotta Horsleya da ga nacrta kako nazdravlja u društvu obitelji. 

"Sretan Božić i Nova godina", pisalo je u pozadini ilustracije koju je tiskao u tisućama primjeraka s njegovim personaliziranim potpisom i poslao prijateljima, suradnicima i poznanicima. I tako je krenulo, a običaj se vrlo brzo proširio ostatkom svijeta te došao u naše krajeve.

Slanje božićnih čestitki danas je zamijenjeno slanjem Whatsapp poruka, gifova i ostalih brzih, neosobnih načina komunikacije. Ali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu želi nas potaknuti na stari običaj koji nas spaja.

Inspirirani prekrasnim čestitkama koje se pomno čuvaju u njihovoj arhivi pokrenuli su projekt ‘Tradicija dobrih želja’ sa misijom da ponovo unesemo toplinu i pažnju u naše blagdanske poruke prema najmilijima.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mali je muzej blagdanskih želja s više od 500 jedinstvenih božićnih i novogodišnjih čestitaka. Neke od njih oslikale su ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića, a neke su djelo nepoznatih autora.

Ove godine ispišite vlastitu blagdansku priču na prekrasnim čestitkama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb koje vam darujemo uz Večernji list! 

Pretisak čestitki pronađite na dar uz Večernji u nedjelju 12. prosinca. Na svim kioscima!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije