Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIROMANIJA ILI OBIJEST?

Psihijatar o uhićenima: 'Ovo je doista rijedak poremećaj tako da u vezi s uhićenima treba biti vrlo oprezan'

Vatrogasci dežuraju na zgarištu u Bilicama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/7
25.07.2017.
u 22:40

Psihijatar Ante Bagarić upozorava da se piromani rijetko liječe i da treba razlikovati zlu namjeru od dijagnoze

Žene piromani rijetka su pojava, češći je to poremećaj u muškaraca, ali prije svega riječ je o bolesti zbog koje se generalno rijetko dolazi na liječenje pa doc. dr. sc. Ante Bagarić s Klinike za psihijatriju Vrapče ne krije čuđenje uhićenjem upravo dviju žena pod sumnjom da su podmetnule požare oko Šibenika i Zadra.

– Ovo je doista rijedak poremećaj tako da u vezi s uhićenima treba biti vrlo oprezan. Treba dokazati da je to bolest, a ne olako svakog nazivati piromanom jer ima ljudi koji hoće podmetnuti požar jer su zli, no to ne znači da su piromani. Ne smijemo svoditi svakoga tko nešto pali na piromana.

Moramo znati motive, možda su ove žene to napravile i iz nehaja, transparentno treba voditi istragu – govori dr. Bagarić koji se iz dugogodišnje karijere psihijatra sjeća tek dva piromana upućena na liječenje, a je li počinitelj kaznenog djela piroman, vještačio je samo jedanput.

Vatrogasci dežuraju na zgarištu u Bilicama
1/13

Vatra je simbol u našoj kulturi

Kod ove bolesti, naime, izazivanje požara odnosno stvaranje vatre izaziva ugodu, oslobađa napetosti i požar piromanu daje osjećaj zadovoljstva, smirenja i pomirenja.

Vatra je veliki simbol u cijeloj našoj kulturi života, pronalazak vatre smatra se jednim od najznačajnijih otkrića, vatra je na zastavama, u pjesmama, spojena je s jačinom, snagom, ljubavi, libidom. Vatru te osobe koje imaju poremećaj doživljavaju u nekoj korelaciji sa svojim snažnim nagonima i netko tko to čini ima ideju da sam uzrokuje nešto i da je blizu nečeg važnog i opasnog – objašnjava piromaniju psihijatar Bagarić napominjući da možda tek pojedini slučajevi završe na liječenju.

Zašto uopće itko postane piromanom, pitanje je na koje su odgovori kao i u nizu drugih psihičkih poremećaja; neki se takvima naprosto rode, kod drugih dođe do problema tijekom razvoja, a za dio oboljelih njihovo socijalno okruženje uvjetuje razvoj bolesti.

Poziv na piromaniju

– Najvažnijima smatram psihološke elemente jer svatko od nas svojim razvojem prolazi određene faze te zbog niza različitih razloga odemo ukrivo u emocionalnoj zrelosti. Psihoterapijom se otkrije gdje je došlo do zastoja u razvoju te se pacijenta uči da smanjenje napetosti i ispunjavanje nagona mogu postići i drugim neštetnim djelovanjem – objašnjava dr. Bagarić ističući da nitko nikoga ne može proglasiti piromanom bez stručnog vještačenja.

Štoviše, takvo olako lijepljenje dijagnoza može biti i štetno budući da se i oni koji nisu piromani mogu pozivati na bolest te izbjegavati kaznu. Inače je propisana kazna za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, pa tako i požarom, od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– To je kao priča o kleptomanima, pogotovo na Zapadu mnogi se kradljivci idu “vaditi” na kleptomaniju. I zato je važno i sada, kada govorimo o piromaniji, naglasiti da postoji jasan način utvrđivanja dijagnoze – napominje ovaj psihijatar koji kao mogućnost prevencije navodi – razgovor.

Komentara 23

Avatar tetina
tetina
23:31 25.07.2017.

Ima li ta ime ili se zove samo Piromanka

DU
Deleted user
22:59 25.07.2017.

piroman..moze biti I osoba..koja u ditinstvu..pocne citati segrt hlapic i uzivi se u ulogu..onoga podpaljivaca..sve je moguce.

DU
Deleted user
23:01 25.07.2017.

glupost..koji piromani..u hrvatskoj su na djelu..teroristi..nikakvi piromani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije