Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pao MIG 21

Pilot dvije sekunde prije pada iskočio i spriječio tragediju

stanko hrženjak
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/11
05.08.2014.
u 23:30

Pilot par minuta nakon nesreće - Super se osjećam, kako i ne bi kad sam se spasio. Ništa mi nije, nisam povrijeđen

Borbeni avion MiG-21, oznake 121, srušio se danas u 14.47 sati na području Donje Lomnice, nedaleko Velike Gorice, potvrdilo je Ministarstvo obrane. Prema prvim informacijama došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova, koji je pao u nenaseljeno područje nakon što se pilot katapultirao.

Gorući MiG-21 usmjerio je pod kutem od 45 stupnjeva na pravac u kojemu nema kuća i dvije do tri sekunde kasnije se katapultirao iz njega. Pukovnik Stanko Hrženjak padobranom se prizemljio na polje u Donjoj Lomnici nekoliko stotina metara od Velike Gorice i zagrebačke zrakoplovne luke Pleso.

Super se osjećam

- Prvi sam dotrčao do pilota koji se katapultirao nekoliko trenutaka ranije. Stajao je pet do deset metara od padobrana i pričao na mobitel. Pričekao sam desetak sekundi da završi razgovor i zatim mu pružio ruku i rekao: Ja sam Stjepan Dehin, kolega kako se osjećate? On je odgovorio: Drago mi je, super se osjećam, kako i ne bi kad sam se spasio. Pretpostavio sam da je u šoku pa sam mu još jednom postavio isto pitanje, a on je opet odgovorio: Ništa mi nije, nisam povrijeđen i ne osjećam nikakve poteškoće. Nakon toga više nismo pričali, a nakon maksimalno pet minuta stigli su vatrogasci, policija i hitna koja je odvezla pilota. Za vrijeme tog kratkog razgovora nekoliko puta se primio za glavu - govori Stjepan Dehin, bivši pilot putničkih zrakoplova koji je dugi niz godina radio i kao sudski vještak za zrakoplovne nesreće. Govori i kako je vidio avion dok je bio u zraku i gorio. Vatra se širila od repa prema kabini, a procjenjuje da je pilot letio na visini od 150 do 160 metara. U idućih nekoliko minuta na mjesto nesreće počeli su dolaziti i mnogobrojni znatiželjni stanovnici Donje Lomnice.

- Doslovno su nasrnuli, ali počeo sam se derati da ne ulaze na polje, tako da sačuvamo što je više moguće dokaza na mjestu nesreće. Po svemu što sam vidio mogu reći da mi se čini kako je pilot postupio sto posto po proceduri, tu su u pitanju sekunde, a on je iznad naseljenog mjesta uspio spasiti i sebe i ne ugroziti živote drugih - rekao je Dehin. Sreća u nesreći je da je upravo on u ovom slučaju prvi pritrčao Stanku Hrženjaku, jer kako kaže, ako predsjednik Komisije za istraživanje zrakopolovnih nesreća i nezgoda bio je na očevidu njih čak pedesetak. U obitelji je očito izražena ljubav prema letenju, pa mu tako sin radi u MORH-u kao pilot helikoptera. Do kasno navečer ostao je na terenu i koliko je mogao pokušao pomoći istražiteljima i policiji. Pomoći su pokušali i lokalni mještani koje su tri eksplozije u nizu uzbunile i prestravile te su se ubrzo našli na mjestu događaja.

Foto: Snimio čitatelj

Pao je avion, pao je avion

- Pao je avion, pao je avion - vikao je Ivan dok je trčao ulicom priskočiti upomoć pilotu kojeg je, kako kaže, zatekao prisebnog, što smatra da je bila i ključna odlika zbog koje je nesreća prošla bez ozlijeđenih.

- Pilot je odgađao je slijetanje koliko je god mogao da se ne bi zabio u koju kuću u naselju - prepričavaju i nagađaju očevici koji su u utorak poslijepodne svjedočili gotovo filmskom scenariju. Avion se zapalio iznad sela Petravec gdje je počeo brujati, a pilot je nastavio upravljati avionom sve do školskog igrališta iznad Donje Lomnice. A onda je uslijedila snažna eksplozija i MiG se pretvorio u gljivu dima. Pukovnik Stanko Hrženjak koji se na vrijeme uspio katapultirati i iskočiti iz gorućeg zrakoplova, ubrzo je sletio u polje i za sobom vukao padobran.

"Drhtali smo i tresli se, ma strašno"

- Taman sam ulazila u kuću kad sam ugledala avion u plamenu. A ubrzo je i grunulo. Drhtali smo i tresli se, ma strašno - još uvijek u šoku prepričava Vesna Petrović iz Donje Lomnice. Opsadno stanje u malenom mjestu pored Velike Gorice potrajalo je do kasnih večernjih sati. Kabina aviona u dvorištu kuće u Novoj cesti 12, a pred kućnim brojem 7 dio padobrana, kljun aviona kod pruge - dijelova MiG-a 21, bili su raštrkani posvuda. Policijske trake svuda uokolo, vatrogasci u daljini u polju kukuruza gase požar prouzročen padom MiG-a, susjedi glasno prepričavaju događaj koji ih je zadesio toga, inače mirna poslijepodneva. Kaos prepričavaju i dvojica mladića koji su, kada su čuli eksploziju, uskočili u auto i došli u neposrednu blizinu zapaljenog zrakoplova.

- Već je bio srušen avion kad smo krenuli, došli smo blizu, a onda nas je preplašila eksplozija metaka. Odmah smo uskočili natrag u auto. Bili smo nasmrt preplašeni - priča Luka Petrović koji je s prijateljem Nikolom Šoštarcem krenuo vidjeti što se to događa. - Pilot je u posljednji trenutak iskočio van, sekunde su ga dijelile od sigurne pogibelji - smatraju očevici koji su odahnuli kada se sve odigralo pozitivno.

>>EKSKLUZIVNO Poslušajte snimku razgovora kontrole leta i pilota MIG-a!

>>'Avion je bio neupravljiv. Jedino sam gledao da izbjegnem kuće!'

>>MIG koji se danas srušio uopće nije smio letjeti!

Komentara 6

Avatar gadogadni
gadogadni
06:51 06.08.2014.

Hm..da li je prvi pristupio pilotu Ivan Klafurić ili Stjepan Dehin, jos bu vas Ivan tuzil

DU
Deleted user
07:37 06.08.2014.

Da se nije nekim slucajem Putin igra malo pa slucajno oborijo Hrvatski MiG.........Salu na stranu,,,al toliko prijatelja imamo na Zapadu i toliko nas cijene(bar mi tako mislimo) zar nam ne bi mogli poklonit koji avijoncic......

Avatar imotska115
imotska115
04:07 06.08.2014.

Moja prognoza ako se sijecate bila je manje od 100 sati leta da ce pocet padat kao kruske, i evo vraga. Hvala bogu pilot ostao ziv i to na 160m visine stvarno srica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije