Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U ITALIJI

Pijani vozač pokosio skijaše, među žrtvama i Hrvatica

Automobilom se zaletio u skijaše
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
05.01.2020.
u 23:30

Nezapamćenu prometnu tragediju u Južnom Tirolu izazvao je 28-godišnji mladić koji je vozeći svoj Audi TT kao raketu pokosio mlade njemačke turiste

Mjesto nesreće nalikuje na ratište. Epilog – šestero poginulih i 11 ozlijeđenih, od kojih je četvero u teškom stanju. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, među poginulima je i jedna hrvatska državljanka. Tragična nesreća dogodila se u 1.15 sati u noći na nedjelju u Lutagu, mjestu u općini Valle Aurina u Južnom Tirolu. Stefan Lechner (28) s tri puta većom količinom alkohola u krvi od dopuštene, vozeći automobil Audi TT kao raketu, naletio je na skupinu većinom njemačkih turista u dobi od 20 do 25 godina koji su silazili iz autobusa u Lutagu, mjestu nedaleko od Brunica.

Smrt ispred praga hotela

Lechner, inače iz obližnjeg Chienesa, koji je naletio na njemačke mlade turiste, u krvi je imao 1,97 promila alkohola, a dopušteno je 0,5 promila. Uhićen je i optužen za ubojstva i ranjavanje na cesti.

Njemačke mladiće i djevojke autobus je dovezao do hotela Adler Tiroler nakon što su proveli večer u diskoklubu. Kada su izašli iz autobusa i počeli se kretati prema hotelu, na njih je naletio Audi TT. Općine u toj regiji inače mladima nude besplatnu vožnju autobusima na povratku iz noćnog života kako ne bi trebali voziti automobile ako su popili koju čašicu više tijekom zabave. Vozač Audija Stefan Lechner očito se nije pridržavao pravila da ne treba voziti nakon pijanke.

Poginuli i ranjeni dolaze iz više dijelova Njemačke i mnogi se međusobno nisu ni poznavali iako su bili smješteni u istom hotelu, a identifikacija nastradalih je otežana jer je oko 80 mladih tu došlo na tjedni boravak na snijegu.

– Kao da smo vidjeli bojno polje – kazao je jedan vatrogasac koji je među prvima stigao na mjesto nesreće.

– Bez riječi smo nakon ove tragedije – kazao je Helmut Klammer, načelnik općine Valle Aurina. Vatrogasci su na licu mjesta postavili i poljsku bolnicu kako bi deseci liječnika i bolničara, koji su usred noći pristigli iz svojih domova, mogli pružiti pomoć na licu mjesta. Ozlijeđene osobe prevezene su u bolnice u Brunicu, Bressanoneu i Bolzanu, a dvoje je helikopterom prevezeno u bolnicu u Innsbrucku. Žena koja radi na recepciji hotela kaže da je više puta traženo da se na tom dijelu ceste postave mjerači brzine. Naime, neki vozači, nakon što napuste Lutago, “potegnu” brzinom i višom od sto kilometara na sat.

Lechnera je policija zaustavila nekoliko minuta nakon nesreće. Odveden je u bolnicu na analizu alkohola i droge u krvi i mokraći nakon čega je premješten na psihijatriju jer, kada je doznao što je učinio i koliko je ljudi ubio, rekao je da će se ubiti.

Od ukupno 58.583 prometne nesreće koje su se dogodile na cestama u Italiji 2018. godine, u njih 4575 sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola, a u 1690 nesreća vozač je bio pod utjecajem narkotika.

Redateljev sin ubojica

I posljednja tragedija na cesti u Italiji izazvala je veliku pozornost javnosti kada je u noći između 21. i 22. prosinca na rimskoj Ulici Corso Francia vozač Pietro Genovese (20), sin filmskog redatelja Paola Genovesea, naletio je Renaultom Koleosom velikom brzinom na dvije 16-godišnjakinje i ubio ih na licu mjesta.

One su pretrčavale ulicu i još se treba utvrditi jesu li krenule kada im je bilo zeleno, ali Genovese je bio pijan i drogiran. U kućnom je pritvoru optužen za ubojstvo na cesti. Više je puta bio uhvaćen s alkoholom i drogom u krvi. No postavlja se i pitanje zašto se mladima dopušta da voze snažne automobile kao što je SUV Renault ili pravi cestovni bolid Audi. 

Automobilom se zaletio u skijaše
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije