Naslovnica Vijesti Svijet

Picula stao u zaštitu malih proizvođača u raspravi o biljnom reprodukcijskom materijalu

Zbog velike raznolikosti, kao i prirodnih i kulturnih značajki, biljni reprodukcijski materijal regulira čak 12 direktiva, osiguravajući legislativi da bude prilagođena svim njegovim posebnostima, rekao je Picula.
10. ožujka 2014. u 20:16 3 komentara 304 prikaza
Tonino Picula
Foto: Tomislav Krasnec

Zastupnik Tonino Picula podržao je odluku da se odbije prijedlog Europske komisije u raspravi o proizvodnji i stavljanju na raspolaganje na tržište biljnog reprodukcijskog materijala (Zakon o biljnom reprodukcijskom materijalu), večeras na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Pitanje je to o kojem se godinama pokušava postići dogovor, ali bez uspjeha. Trenutačno je regulirano sa 12 direktiva koje Europska komisija želi objediniti u jednu, s čime se zastupnik Picula ne slaže zbog rizika da se kod primjene pristupa "jedna veličina odgovara svima", ne ispune različiti zahtjevi, a vrlo je teško i pravilno procijeniti budući utjecaj regulacije.

– Priključujem se svima koji prepoznaju štetnost ovakve direktive. Zbog velike raznolikosti, kao i prirodnih i kulturnih značajki, biljni reprodukcijski materijal regulira čak 12 direktiva, osiguravajući legislativi da bude prilagođena svim njegovim posebnostima – rekao je Picula te naglasio da bi usvajanje ovakve direktive dovelo do ozbiljnog rizika da se ne ispune potrebe potrošača ni očekivanja nadležnih tijela, te da ona ugrožava nastojanja o očuvanju genetičke raznolikosti.

– Također, direktiva bi pridonijela dodatnom oligopolu najvećih tvrtki, od kojih tri najveće već sada kontroliraju 53% svjetskog tržišta sjemenjem, a deset najvećih čak 73% tržišta. Dodatne administrativne barijere mogle bi fatalno ugroziti male proizvođače – istaknuo je Picula.

 Gozba u EP-u Europski parlamentarci se borili za zalogaj više sira iz mišine i drniškoga pršuta Tonino Picula ukida se 'mali ribolov' Picula pozvao na prilagodbu zakonodavstva za male ribare

Tijekom nedavnih rasprava o uvođenju dodatnih GMO vrsti, većina građana EU jasno se izrazila za očuvanje autohtonih sorti i protiv modifikacija. Smatram da Parlamentu, koji o implementaciji ove direktive ravnopravno suodlučuje, treba više vremena kako bi se pitanje reproduktivnog materijala reguliralo na pravilan način i u interesu građana Unije, zaključio je zastupnik Picula.

Nadležni odbori odbili su prijedlog, o čemu su sve političke grupe bile suglasne. Isti rezultat očekuje se sutra na plenarnoj sjednici.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Croasan:

  Bravo za sve koji odbijaju ovaj podmukli prijedlog EK-e. Zna se da godinama Monsanto (poznat po GMO-u) pokušava ostvariti monopol na "bankama reprodukcijskog sjemenja" u svijetu, jer kako je davno rekao jedan američki bivši visoki političar - tko kontrolira hranu, ... prikaži još!ra hranu, kontrolira svijet.

 • Avatar M+M
  M+M:

  Zanimljivo da niste spomenili da je istu stvar večeras podržala i Tomašić.

 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Ovaj čovjek trebao bi šef SDP , a ne Zoka koji je rekao da je propao u diplomaciji i njemu je to smješno.