Naslovnica Vijesti Svijet

Picula stao u zaštitu malih proizvođača u raspravi o biljnom reprodukcijskom materijalu

Zbog velike raznolikosti, kao i prirodnih i kulturnih značajki, biljni reprodukcijski materijal regulira čak 12 direktiva, osiguravajući legislativi da bude prilagođena svim njegovim posebnostima, rekao je Picula.
10. ožujka 2014. u 20:16 3 komentara 304 prikaza
Tonino Picula
Foto: Tomislav Krasnec

Zastupnik Tonino Picula podržao je odluku da se odbije prijedlog Europske komisije u raspravi o proizvodnji i stavljanju na raspolaganje na tržište biljnog reprodukcijskog materijala (Zakon o biljnom reprodukcijskom materijalu), večeras na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Pitanje je to o kojem se godinama pokušava postići dogovor, ali bez uspjeha. Trenutačno je regulirano sa 12 direktiva koje Europska komisija želi objediniti u jednu, s čime se zastupnik Picula ne slaže zbog rizika da se kod primjene pristupa "jedna veličina odgovara svima", ne ispune različiti zahtjevi, a vrlo je teško i pravilno procijeniti budući utjecaj regulacije.

– Priključujem se svima koji prepoznaju štetnost ovakve direktive. Zbog velike raznolikosti, kao i prirodnih i kulturnih značajki, biljni reprodukcijski materijal regulira čak 12 direktiva, osiguravajući legislativi da bude prilagođena svim njegovim posebnostima – rekao je Picula te naglasio da bi usvajanje ovakve direktive dovelo do ozbiljnog rizika da se ne ispune potrebe potrošača ni očekivanja nadležnih tijela, te da ona ugrožava nastojanja o očuvanju genetičke raznolikosti.

– Također, direktiva bi pridonijela dodatnom oligopolu najvećih tvrtki, od kojih tri najveće već sada kontroliraju 53% svjetskog tržišta sjemenjem, a deset najvećih čak 73% tržišta. Dodatne administrativne barijere mogle bi fatalno ugroziti male proizvođače – istaknuo je Picula.

 Gozba u EP-u Europski parlamentarci se borili za zalogaj više sira iz mišine i drniškoga pršuta Tonino Picula ukida se 'mali ribolov' Picula pozvao na prilagodbu zakonodavstva za male ribare

Tijekom nedavnih rasprava o uvođenju dodatnih GMO vrsti, većina građana EU jasno se izrazila za očuvanje autohtonih sorti i protiv modifikacija. Smatram da Parlamentu, koji o implementaciji ove direktive ravnopravno suodlučuje, treba više vremena kako bi se pitanje reproduktivnog materijala reguliralo na pravilan način i u interesu građana Unije, zaključio je zastupnik Picula.

Nadležni odbori odbili su prijedlog, o čemu su sve političke grupe bile suglasne. Isti rezultat očekuje se sutra na plenarnoj sjednici.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Croasan:

  Bravo za sve koji odbijaju ovaj podmukli prijedlog EK-e. Zna se da godinama Monsanto (poznat po GMO-u) pokušava ostvariti monopol na "bankama reprodukcijskog sjemenja" u svijetu, jer kako je davno rekao jedan američki bivši visoki političar - tko kontrolira hranu, ... prikaži još!ra hranu, kontrolira svijet.

 • Avatar M+M
  M+M:

  Zanimljivo da niste spomenili da je istu stvar večeras podržala i Tomašić.

 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Ovaj čovjek trebao bi šef SDP , a ne Zoka koji je rekao da je propao u diplomaciji i njemu je to smješno.