Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Picula spriječio ekstremne desničare u pokušaju pisanja izvješća o Arapskom poluotoku

– Pod maskom tzv. suverenizma, nacionalistički, ekstremno desni zastupnici ID-a u Europskom parlamentu kontinuirano rade na rastakanju zajedničkih europskih institucija, često iz pozicija koje su usklađene s djelovanjem geopolitičkih protivnika Europske unije, što nije slučajnost – kaže Picula
22. svibnja 2020. u 11:32 11 komentara 4294 prikaza
Tonino Picula
Foto: Ured Tonina Picule

Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, pohvalio se da je spriječio pokušaj zastupnika ekstremne desnice da postanu izvjestitelji EP-a na temu “Arapski poluotok, izazovi i perspektive”.

Tonino Picula predlaže zajedničke obveznice Picula: Pandemija bi unutar EU mogla stvoriti novih 100 milijuna siromašnih

– Ne možemo dopustiti da Europski parlament na Arapskom poluotoku predstavljaju zastupnici iz skupine Identitet i demokracija (ID). Takav bi potez poljuljao vjerodostojnost Europe, Europskog parlamenta i njegova Odbora za vanjske poslove – komentirao je Picula nakon što je srušio već dogovoren prijedlog da ID dobije svoje prvo izvješće u Odboru za vanjske poslove EP-a. Picula je u tom odboru koordinator uime skupine Socijalista i demokrata (SD), a na sastanku svih koordinatora prvotno je odobren zahtjev ID-a da se njima dodijeli izvješće o Arapskom poluotoku.

>> VIDEO Intervju s Toninom Piculom: Posljednji Hrvat u Europskom parlamentu

No, SDP-ovac je tražio da se o tome glasa na samom Odboru, gdje je takav prijedlog pao

– Pod maskom tzv. suverenizma, nacionalistički, ekstremno desni zastupnici ID-a u Europskom parlamentu kontinuirano rade na rastakanju zajedničkih europskih institucija, često iz pozicija koje su usklađene s djelovanjem geopolitičkih protivnika Europske unije, što nije slučajnost – ocjenjuje Picula, citiran prema priopćenju iz svog ureda. SDP-ov europarlamentarac dodaje kako su članovi ID-a nedavno podržali i podgrijavanje sukoba u Crnoj Gori zbog rasprave o vlasništvu nad sakralnim objektima Pravoslavne crkve u toj zemlji. 

Tonino Picula Posljednji Hrvat u Europskom parlamentu Picula: Orban je zabio posljednji čavao demokracije u Mađarskoj

ID je, sa 73 zastupnika, peta najveća politička skupina u Europskom parlamentu. U njoj su, među ostalima, zastupnici njemačke stranke AfD (Alternativa za Njemačku) i francuske stranke Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) koju vodi Marine Le Pen.  Od hrvatskih političara, kontakte i podršku Marine Le Pen uoči posljednjih izbora za Europski parlament imala je Bruna Esih, nositeljica liste Neovisnih za Hrvatsku, koja nije prešla izborni prag. 

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar southman
  southman:

  Bi li spriječio ekstremnu ljevicu ??

 • Macko:

  Bravo! Žao mi je što moj komentar čita samo admin, no Ako mi VL dozvoli, Tonino se igra demokracije uskraćujući drugima koji su isto tako birani od nekog za izvješća. To se prikazuje kao uspjeh. Dobro. Možda je to demokratski. ... prikaži još! No onaj tko igra za ovakvu Europu, igra protiv zdravog razuma i protiv zemlje iz koje dolazi, ako je promjerice iz zemalja kao što je naša, jer EU jedino i dosljedno štiti interese zemalja stare Europe

 • hegedus:

  Na svijetu izgleda postoji samo ekstremna desnica, a to je malo nelogično jer ako je negdje ekstremno desno, mora biti i ekstremno lijevo. A ta lijevica se nigdje ne spominje. Nje nema. Ili ima?