Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Picula: Pandemija bi unutar EU mogla stvoriti novih 100 milijuna siromašnih

Članicama EU potreban je ogromni paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među zemljama, tvrdi
05. svibnja 2020. u 11:44 3 komentara 320 prikaza
Tonino Picula
Foto: Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za zapadni Balkan Tonino Picula upozorio je da bi pandemija  koronavirusa mogla unutar Europske unije stvoriti novih 100 milijuna siromašnih, prenio je u utorak sarajevski list "Dnevni avaz".

The Wider Image: Indians build their own lockdown barricades in the country's slums pad prihoda WRI: 'Zbog koronakrize imat ćemo do 100 milijuna novih siromaha'

Dugoročne ekonomske i društvene posljedice (pandemije) realne su i za sada se može samo nagađati kakvih će razmjera biti, rekao je Picula u intervjuu sarajevskom listu. 

"Članicama EU potreban je ogromni paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među zemljama. Po meni, ta bi sredstva članice Unije trebale preuzeti izdavanjem zajedničkih obveznica za što se osobno aktivno zalažem i u Europskom parlamentu", istaknuo je.

Uz predviđeni pad BDP-a veći od sedam posto, sredstva Europskog stabilizacijskog fonda sigurno neće biti dovoljna bez solidarno raspoređenog tereta, smatra Picula.

Silvano Hrelja ZAŠTITA UMIROVLJENIKA Hrelja: 'Strategija borbe protiv siromaštva je mrtvo slovo na papiru'

Komentirajući stanje na zapadnom Balkanu, a posebice u BiH istaknuo je da su u toj zemlji izostale sve očekivane krupnije političke, ekonomske i socijalne reforme.

To je rezultat "programirano loših međustranačkih odnosa i ciljanoga blokiranja institucija", ocijenio je.

Naglasio je da BiH ima svoje mjesto u europskoj političkoj arhitekturi, ali ga ne može zauzeti bez usklađivanja unutarnjih procesa.

Uoči konferencije šefova država ili vlada Europske unije i zapadnog Balkana koja će se u srijedu pod hrvatskim predsjedanjem održati video vezom Picula je podsjetio na ranije postavljene ciljeve.  

Tonino Picula glasovao je na biračkom mjestu u Laginjinoj ulici na izborima za Europski parlament. Jedan od inicijatora Picula: Zemljama zapadnog Balkana hitno omogućiti širenje EU fondova u borbi protiv koronavirusa

Naglasak je na održivoj europskoj perspektivi regije uz potvrdu čelika EU da stoje uz svoje susjede i partnere, a što sada uključuje i borbu protiv pandemije koronavirusa, rekao je.

"Unija je vrlo brzo mobilizirala paket veći od 3,3 milijarde eura u korist zemalja zapadnog Balkana. Paket potpore zdravstvenim sustavima  podrazumijeva  isporuku neophodnih zaliha, pomoć socijalnim i ekonomskim sektorima kao i paket  makroekonomske  financijske  potpore u iznosu od 750 milijuna eura", rekao je Picula.

Podsjetio je i na paket od "1,7 milijardi eura pomoći iz Europske investicijske banke".

Takva potpora, solidarnost i suradnja daleko nadilaze ono što bi bilo koji drugi izvaneuropski partner mogao pružiti zapadnom Balkanu, zaključio je hrvatski eurozastupnik i izvjestitelj za zapadni Balkan.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • ivicin:

  Evrozastupnice pa dva milijuna hrvata u hrvatskoj je siromasno ......bog voli siromasne...

 • Avatar DeborahZM87
  DeborahZM87:

  w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

 • morskival:

  Pandemija ne izaziva siromaštvo. Siromaštvo izaziva karantena sa zdrave; mjera koja do sad nikad u ljudskoj povijesti nije bila primijenjena čak ni u slučaju bolesti sa smrtnosću većom id 50%.