Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji Hrvat u Europskom parlamentu

Picula: Orban je zabio posljednji čavao demokracije u Mađarskoj

Tonino Picula
Foto: Screenshot
03.04.2020.
u 11:47

Istaknuo je kako je trebalo nekoliko tjedana stručnim službama Parlamenta da osmisle aplikacije na kojima se može spojiti veći broj ljudi.

Tonino Picula je jedini hrvatski europarlamentarac koji je ostao u Bruxellesu nakon što je proglašena pandemija koronavirusa s kojom se bori cijeli svijet. On je ispričao našem novinaru kako u ovoj izvanrednoj situaciji funkcionira rad Europskog parlamenta. 

Upitan kako izgleda rad u Europskom parlamentu za vrijeme pandemije koronavirusa, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula je kazao: - Podravljam vas sve koji nas pratite na ovaj način što je još jedno svjedočanstvo da digitalne platforme  malo po malo zauzimaju vrlo važan prostor u kojoj se komunikacije odvijaju. Kako zapravo Europski parlament zapravo komunicira probleme zbog kojih i postoji?

- U svakom slučaju komunicira i radi. Svi se pomalo prilagođavamo situaciji u kojoj smo se našli. Jedan manji broj parlamenta je ovdje fizički prisutan u Bruxellesu. Većinu posla obavljamo preko videolinkova - kazao je Picula. 

Istaknuo je kako je trebalo nekoliko tjedana stručnim službama Parlamenta da osmisle aplikacije na kojima se može spojiti veći broj ljudi. 

- Naravno, zbog situacije u kojoj smo se našli, morali smo revidirati i Poslovnik o radu Parlamenta koji nije mijenjan od 2004. godine što nam je omogućilo da preko e-maila izjašnjavanje, odnosno glasovanje da usvojimo prvi paket zakona koje je predložila Europska Komisija. Za desetak dana ćemo imati novu priliku da se plenarno izjasnimo o novim prijedlozima Europske komisije. 

Upitan da komentira odluku mađarskog parlamenta prema kojoj Viktor Orban dobiva značajne ovlasti, Picula je naveo da je Orban računao na zaokupljenost Europske unije. 

- Orban je zabio posljednji čavao demokracije u Mađarskoj. Osude su očekivane od Orbanovih neistomišljenika, međutim najznačajnije je kako će se postaviti Europska pučka stranka. 

Pogledajte ovdje ostatak razgovora, snimio: Tomislav Krasnec

 

Komentara 8

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
12:13 03.04.2020.

Zamislite svijet bez Tonina Picule. Po tome će vam biti jasno o kakvoj se korisnoj, utjecajnoj i odgovornoj osobi radi.

SI
sisavac
11:55 03.04.2020.

evo orban u strahu od eurozastupnika picule odmah se kaje, ukida zakonske izmjene, posipa pepelom i moli za oprost što je dirnuo u svete nedodirljive eu dogme i pravila ponašanja. nikad više neće sumnjati u ispravnost odluka iz vrha eu-a, već ih pokorno provoditi. ako eu zatraži od mađarske da zbrine milijun migranata iz afganistana, on će raseliti pola budimpešte da udovolji. eto, takav je orban. voli eu iznad svega. kad je pandemija, kad su horde migranata koji ne žele u mađarsku, al kroz nju moraju proći da bi došli u obećanu njemačku, tražiti od mađara da ih puste, a istovremeno ga vrijeđaju da ne postupe europski prema nesretnim ljudima je licemjerno. orban treba migrantima dati državljasnstvo, a s njime su migranti onda slobodni u cijeloj eu kretati se.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:07 03.04.2020.

Evropska Komisija ,njena predsjednica i svi skupa sa Piculom nisu Orbanu ni do koljena.Von der Leyen je u Njemačkoj na svakom bivšem radnom mjestu ostavila katastrofu iza sebe,nije bolje za očekivati ni na ovoj poziciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije