Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula: Snažnija potpora Europske unije kontroli naših granica

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podržao je Izvješće o prijedlogu uredbe o Europskoj graničnoj i obalnoj straži na zadnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.
18. travnja 2019. u 12:27 2 komentara 218 prikaza
Tonino Picula
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Drago mi je da ćemo u kontroli naših i europskih granica imati snažniju potporu Europske unije - zaključio je tijekom rasprave o Izvješću o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o Europskoj graničnoj i obalnoj straži hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

EU IZBORI Picula: Europska unija nije prijetnja za Hrvatsku

Picula je bio inicijator uspješnog proširenja djelokruga Europske obalne i granične straže sa schengenskih na vanjske granice Europske unije, koje uključuju i Republiku Hrvatsku i naglasio je kako će nova agencija pomoći u boljoj zaštiti granica kako bi se očuvalo slobodno kretanje unutar Unije. Tako se danas hrvatska vanjska granica štiti kao schengenska, a Republika Hrvatska ima na raspolaganju za korištenje i sredstva Europske granične i obalne straže, što uvelike olakšava posao pograničnih službenika.

Tonino Picula
1 / 5

Europska granična i obalna straža sastoji se od graničnih i obalnih policija država članica i Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, odnosno Frontexa i osnovana je u jesen 2016. godine.

„Obzirom da dolazim iz Hrvatske, zemlje s najduljom vanjskom kopnenom granicom u EU, posebno podržavam rad Agencije na vanjskim granicama Unije, ne samo schengenskog prostora od kojeg smo i dalje ograđeni bodljikavom žicom“, istaknuo je.

Davor Bernardić predstavljena lista 'Dok je SDP bio na vlasti proizvodili su se brodovi, a danas se proizvode afere'

Picula je podržao i novi kontingent od deset tisuća graničara koji u roku od najviše pet dana mogu pomoći zemlji članici ako se suoči s povećanim priljevom migranata na granici.

„Agencija nije samo podrška, već će koordinirati akcije na vanjskim granicama te, uvažavajući temeljna prava, aktivnije sudjelovati u procesuiranju prijava za azil i povratu onih koji ne zadovoljavaju uvjete“, rekao je Picula.

Tonino Picula, Zoran Milanović PREDSJEDNIČKI IZBORI Vrh SDP-a gura Piculu, na Milanovića ne računa

U samo četiri mjeseca od pristupanja Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu obavljeno je 75 milijuna kontrola i identificirano preko 4000 prekršaja. To dokazuje važnost Hrvatske kao partnera u osiguravanju vanjske granice Europske unije te opravdava njeno što skorije priključenje Schengenskom prostoru, za što je Picula predloženim i izglasanim amandmanima osigurao i političku podršku u Europskom parlamentu, čim Hrvatska ispuni sve uvjete.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • ing-12345:

    Svaka suverena država članica EU protivi se proširenju ovlasti Frontexa preko kojih EU birokrati žele kontrolirati granice nezavisnih država. Samo osoba tipa Picule može podržavati ovaj napad na hrvatsku nezavisnost.