Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI MINISTRI O ZABRANI VUČIĆU

Kovač: Na Vučićevu provokaciju vlasti su odgovorile na jedini mogući način: Picula: Reakcija bila je primjerena

Vučić ugostio prvu generaciju polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Srbije"
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
1/3
17.07.2022.
u 16:54

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je uvjeren kako je predsjednik Republike Srbije Vučić od strane svojeg diplomatskog protokola bio upoznat s nužnošću i dobrim običajem da svoj posjet Republici Hrvatskoj službeno unaprijed najavi

Nezapamćeni pokušaj političke diverzije u režiji Aleksandra Vučića danas je objelodanjen, prethodno i osujećen. Upravo uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, srbijanski predsjednik namjerio je privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, čemu se hrvatska vlada oštro usprotivila i onemogućila mu ulazak u Hrvatsku.

Detalje "operacije Vučić" danas je na izvanrednoj konferenciji za medije otkrio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a mi smo za komentar zamoli dvojicu bivših ministara vanjskih poslova iz različitih političkih opcija.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula kaže da je uvjeren kako je predsjednik Republike Srbije Vučić od strane svojeg diplomatskog protokola bio upoznat s nužnošću i dobrim običajem da svoj posjet Republici Hrvatskoj službeno unaprijed najavi.

- Na žalost, Vučić ponovno pokazuje kako je spreman iskoristiti tragediju jasenovačkog logora, u kojem je NDH ubijala Srbe, Židove, Rome i Hrvate antifašiste, za svoju dnevnopolitičku agendu, jer ovaj njegov performans teško da je mogao imati drugu svrhu. Jednostavno, za bilo kakvu vrstu posjeta tako visokog dužnosnika bilo koje druge zemlje postoje redoviti, uobičajeni diplomatski kanali kojima se takav tip posjeta najavljuje, nakon čega se obostrano utvrđuje program, priroda i vrijeme posjeta, kao i obveza zemlje domaćina da osigura sve uvjete da se takav posjet neometano odvije. Prema onome što prenose mediji iz Republike Hrvatske i Srbije, reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova, odnosno nota veleposlanstva RH u Beogradu bila je odmjerena i primjerena – kazao je za Večernji list Tonino Picula.

Hrvatsku odbijenicu Vučiću, bivši HDZ-ov ministar europskih i vanjskih poslova Miro Kovač, pak, komentira sljedećim riječima:

- Na ovaj tip provokacije i omalovažavanja, a koja se fabriciraju već tradicionalno svake godine u ovo vrijeme kada se bliži obilježavanje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, hrvatske vlasti odgovorile su na jedini mogući način: tako ne može. Umjesto za zloporabu i manipulaciju kulturom sjećanja i koncepciju "srpskoga sveta", sadašnje vlasti u Srbiji trebale bi se konačno opredijeliti za istinsku dobrosusjedsku suradnju i miran suživot u našem susjedstvu – zaključio je Miro Kovač.

Komentara 17

CO
coky
18:38 17.07.2022.

Došla su čudna vremena. Srbi svom silom hoće u Jasenovac, a Hrvati im brane. xD

HU
Hubrvi
18:04 17.07.2022.

Vucic nije htio samo ici u Jasenovac, nego i onom popu u Pakracu. I dok je u Jasenovcu trebala nastati provokacija, na sastanku sa igumanom u Pakracu je valjda trebalo razraditi taktiku o ozivljavanju Velikosrpstva. Za to nebi bilo od odmeta, da se tog igumana ili sto li je vec, posalje bez povratne karte u Beograd, pa neka tamo srbuju. Odluka, da se Vucicu ne dozvoli ulaz u Hrvatsku je ispravna, donesena mirno bez galame ili nekakvog prepiranja sa Velikosrbima, ali zato bezpogovorna i odlucna. A to sto predstavnici i podupiraci srpskih zlocina u Hrvatskoj cvile, to je njihov problem.

ZA
zagabria7
18:16 17.07.2022.

Pohvale vladi na državničkoj odluci.Takvih odluka trebalo je biti više i češće. Voditi miroljubivu politiku druga strana vidi samo kao slabost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije