Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJEN POSJET VUČIĆU

Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

Milorad Pupovac
Foto: Dario Topić
1/5
17.07.2022.
u 14:23

Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i duboko udahnu prije nego što naprave idući politički korak. Pozivam sve da se u što manjem mogućem roku posvete komunikaciji i slušanju onih koji su dobre vjere i volje, kazao je

Zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je izvanrednu konferenciju za novinare u 14 sati.

- Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u posjet. Nije se smjelo dogoditi da se nalaze alternativni načini da se taj dolazak osigura. Posebno se nije smjelo dogoditi zbog toga što je postojala komunikacija u proteklih godinu dana o tome kada bi se to moglo dogoditi. Ovaj put je ta komunikacija izostala. Moj napor da se osigura je propao - kazao je na početku. 

- Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga ionako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani. Ionako odsustvo bilo kakvih mehanizama komunikacije može postati još gore nego što jest. Ovaj slučaj je pokazao da nema ni elementarnih preventivnih načina komunikacije da se izbjegnu krizne okolnosti a kamoli da se progresivno komunicira o pitanjima koja su od obostranog interesa. Ovo vidimo kao posljedicu propusta bilo kakvih namjera da se suradnja unaprijedi i da se ovakve okolnosti ne događaju. - dodao je. 

Osvrnuo se na spomen mjesto Jasenovac

- Što se tiče Jasenovca, on je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnim brojem žrtava. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elemente nedovoljne svijesti o tome što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni - kazao je. 

- Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i duboko udahnu prije nego što naprave idući politički korak. Pozivam sve da se u što manjem mogućem roku posvete komunikaciji i slušanju onih koji su dobre vjere i volje. Treba učiniti sve da nitko ne bude nova politička žrtva, posebno ne predstavnici ni pripadnici manjina - dodao je. 

Odgovorio je i koji su bili raniji pokušaji uspostavljanja komunikacije. 

- Mi smo u dobroj vjeri bili ove godine u Jasenovcu nakon što smo neke stvari dogovorili. Nadamo se da će se oni poštivati, jer ranijih godina nije bilo tako. Što se tiče termina, morao bih prekopati svoju memoriju pa vidjeti koji su to datumi - kazao je. 

- Ja sam državni dužnosnik, nisam od jučer u građenju hrvatsko-srpskih odnosa. Nisam bio ničiji ovlaštenik, ali kada su me obavijestili, smatrao sam da je moja dužnost da pokušam spriječiti da se dogodi loše. Dogodilo se loše, a moglo se dogoditi i još gore - dodao je. 

Komentirao je i je li potez Srbije bila provokacija

- Dolazak Vučića u Jasenovac ne bi smio biti provokacija. Ako je stanje odnosa takvo da se može gledati kao provokacija, onda se moramo pozabaviti sa tim stanjem odnosa - zaključio je Pupovac. 

Podsjetimo, buru u javnosti izazvala je jutrošnja objava kako je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu jer nije službeno najavio put, već je Miloradu Pupovcu poslao poruku.

Srbijanske vlasti osudile su ovaj potez, a srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je kako se od danas službeno uvode posebne mjere ulaska hrvatskih dužnosnika u Srbiju.

Izvanrednu konferenciju za medije održao je i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je kazao kako je izostanak službene komunikacije odnosno službene najave o posjetu u potpunosti neprihvaljiv. 

>> VIDEO Slovenci počeli uklanjati žicu na granici s Hrvatskom

Komentara 147

GO
golden1
14:10 17.07.2022.

prodali Srbi oružje Ukrajini pa im pao avion... ajde sad brzo napraviti skandal s dežurnim krivcima Hrvatima da sve to zataškamo... lažljiva banda

KR
Krotila
14:20 17.07.2022.

Riješite se pupavca.

DA
danijelrukavina4
14:13 17.07.2022.

Ako pređe granicu Republike Hrvatske, Vučić treba biti uhapšen i suđen kao ratni huškač iz Gline devedesetih godina. Svojim huškačkim govorom i nastupom direktno je bio uključen u izazivanje sukoba.A ovi što mu "drže ljestve" kako se oni nazivaju ? Suradnici ili suučesnici. Vučić se ne misli ograditi od svojih izjava i djelovanja iz devedesetih, kao što se suradnici ne misle ograditi od njega i napustiti ga. Prema tome, stvari su prilično jasne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije