Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula imenovan izvjestiteljem Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om

Piculine će obveze na ovoj dužnosti uključivati i izradu svih izvješća vezanih uz SAD, koje Odbor za vanjske poslove EP odluči realizirati u ovom mandatu.
02. lipnja 2020. u 10:00 1 komentara 342 prikaza
Tonino Picula
Foto: Ured Tonina Picule
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tonino Picula VELIKI GUBITAK Picula pitao Komisiju: Planirate li osigurati financijska sredstva za turističke zemlje pogođene koronavirusom?

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država, te će u tim odnosima predstavljati i Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta i svoju parlamentarnu grupaciju Socijalista i demokrata.

Među prioritetnim temama kojima će se zastupnik Picula baviti bit će i jednakost građana svih članica Europske unije u odnosima s SAD-om, što se u hrvatskom slučaju odnosi posebno na pitanje ukidanja viza za putovanje u SAD, kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja, dvije teme na kojima će se posebno angažirati.

„Kolegice i kolege u EP ukazale su mi veliko povjerenje ovim imenovanjem, jer odnosi s SAD-om su jedna od najvažnijih europskih tema ovog mandata. Gledajući konkretni trenutak, val opravdanih prosvjeda protiv rasističkog nasilja koji su od prošlog tjedna preplavili SAD, brutalnost policije prema prosvjednicima i medijima koji svjedoče o ugrožavanju demokratskih standarda u toj zemlji dokazuju kako je odnosima s tom zemljom potrebno pristupiti s dužnom pažnjom, posebno kad EU i sama vodi borbu s antidemokratskim snagama u nekim od svojih članica“, komentirao je Picula.

Aircash Uspješni Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Piculine će obveze na ovoj dužnosti uključivati i izradu svih izvješća vezanih uz SAD, koje Odbor za vanjske poslove EP odluči realizirati u ovom mandatu.

Govoreći o širem kontekstu odnosa Sjedinjenih država i Europske unije, Picula je istaknuo: „Svjedoci smo golemog porasta neizvjesnosti u međunarodnim odnosima, koja je u velikoj mjeri posljedica već neko vrijeme prisutnih, gotovo imperijalnih ambicija geopolitičkih takmaca Europske unije. To su zemlje koje ne promoviraju demokratske standarde i vladavinu prava. Štoviše, radi se o zemljama u kojima su u tijeku procesi slabljenja demokratskih institucija. Uz novonastalu ekonomsku krizu kao posljedicu pandemije koronavirusa, ali i neizvjesnu budućnost starih partnerstava, Europska unija mora pronaći svoj vanjskopolitički put koji će pomiriti unutarnje odnose u Uniji i artikulirati svoju novu ulogu pametne sile, tzv. smart power, što je od presudne važnosti za našu zajedničku europsku budućnost“.

Tonino Picula glasovao je na biračkom mjestu u Laginjinoj ulici na izborima za Europski parlament. Jedan od inicijatora Picula: Zemljama zapadnog Balkana hitno omogućiti širenje EU fondova u borbi protiv koronavirusa

Odnosi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, gospodarski, politički i sigurnosni, ušli su u najneizvjesnije razdoblje u šezdesetogodišnjoj povijesti Unije, prije svega zbog nepredvidivosti poteza trenutne američke administracije i otvorenog rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji u studenom ove godine. Upitna je i budućnosti multilateralnog poretka, koji zbog pritiska snažnih geopolitičkih igrača zahtjeva novo promišljanje od strane Europske unije, stoji u priopćenju. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • stric1:

    ..... picula bi bio logičan izbor za odnose sa Bjelorusijom .... ne vidim poveznice u piculinom dosadašnjem radu i demokracije u Americi.....