Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI GUBITAK

Picula pitao Komisiju: Planirate li osigurati financijska sredstva za turističke zemlje pogođene koronavirusom?

Tonino Picula
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
09.03.2020.
u 14:02

Svjetsko vijeće za turizam i putovanja (WTTC) objavilo je kako je pad potrošnje i smanjen broj putovanja u svijetu već prouzročilo oko 22 milijarde dolara gubitka

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uputio je Europskoj komisiji pitanje o tome kako planiraju kompenzirati gubitke nastale zbog epidemije COVID-19 korona virusa zemljama članicama čije gospodarstva u velikoj mjeri ovise o turizmu: "Planira li Komisija aktivne mjere i posebna sredstva za nadoknadu snažnih gubitaka država članica EU, čije gospodarstvo značajno ovisi o turizmu?“

Trećina turističkih aranžmana za uskršnje praznike je otkazana, što ne stvara optimističnu sliku pred nadolazeću sezonu. Gubitak će se osjetiti u svakom sektoru jer turistički lanac opskrbe uključuje sve, od usluga smještaja, hrane i pića, do prijevoza i putničkih usluga, zbog čega Picula smatra da EK mora imati plan i osigurana sredstva kojima će pomoći zemljama koje će biti najgore pogođene padom turističkog prometa.

Picula je podsjetio Komisiju da Hrvatska kao turistička zemlja značajno ovisi o prihodima iz turizma. U zadnja tri mjeseca milijuni građana Kine nisu u mogućnosti putovati, a tradicionalna tržišta za hrvatski turizam, poput Italije i Njemačke su izravno pogođena koronavirusom. 

Ovakva situacija stvara strah od zaraze među ljudima koji planiraju posjetiti drugu zemlju te negativno utječe na turistička putovanja. 

Zbog toga je Piculino drugo pitanje bilo usmjereno na suzbijanje lažnih vijesti oko koronavirusa: "Na koji način može Komisija reagirati u borbi protiv iracionalnih i senzacionalističkih dezinformacija oko koronavirusa, koje stvaraju strah i dodatno obeshrabruju građane na putovanja?“ 

Turizam čini 10,4 posto svjetskog BDP-a. Svjetsko vijeće za turizam i putovanja (WTTC) objavilo je kako je pad potrošnje i smanjen broj putovanja u svijetu već prouzročilo oko 22 milijarde dolara gubitka. Taj bi iznos mogao narasti i do 49 milijardi dolara ukoliko kriza bude trajala kao epidemija SARS-a. 

VIDEO Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu

Tema: koronavirus

Komentara 8

TM
trade_mark
16:55 09.03.2020.

to su one zemlje trećeg svijeta koje nemaju nikakvu industriju i žive isključivo od turizma?

Avatar Floyd1
Floyd1
14:27 09.03.2020.

U svojim godinama nebi vse trbao vjerovati u djeda mraza.

IV
ivicin
14:14 09.03.2020.

da gospodine evrozastupnice komisija ce promptno osigurati 10 milijardi eura zbog moguceg gubitka turistickog prometa u hrvatskoj ...samo ne znam hoce li financijska sredstva doznaciti prije ili poslije podne jednog lijepog dana...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije