Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula imenovan izvjestiteljem EP-a za preporuke za zapadni Balkan

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljuje ured u priopćenju te dodaje da je cilj izvješća i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja,.
27. studenoga 2019. u 13:00 0 komentara 166 prikaza
Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020., a njegova uloga biti će izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te davanja novog zamaha procesu proširenja, priopćio je ured zastupnika u srijedu.

Macron i Merkel Nova Europska komisija Merkel i Macron predložili nacrt za snažniju Europu, Komisija bez britanskog kandidata

 Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljuje ured u priopćenju te dodaje da je cilj izvješća i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja,.

 „Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tijekom ovog mandata“, zaključio je Picula.

 „Iznimno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg summita u Zagrebu. U suradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija“, istaknuo je u srijedu  Picula.

 „Učinivši pogrešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini. Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.

Ursula Von Der Leyen 461 GLAS ZA Nova Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen dobila uvjerljivu potporu Europskog parlamenta

 Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU-om dijele zajedničku povijest, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU-a za njihovo članstvo ostaju otvorena. Von der Leyen je ovo pitanje istaknula na početku svog obraćanja, čak prije pitanja transatlantskih odnosa, „green new deala“, rodne jednakosti i digitalizacije. To je ohrabrujuća jporuka zemljama Zapadnog Balkana i poticaj da nastave sa započetim reformama jer imaju podršku Bruxellesa, odnosno Europskog parlamenta i Europske komisije, napominje se u priopćenju.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.