Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustoličenje mitropolita joanikija

Picula i Bilčik osudili događaje u Crnoj Gori: Država bi trebala braniti pravo na mirno okupljanje i slobodu govora

Roadblock ahead of church leader's inauguration
Foto: Gregor Mayer/DPA/PIXSELL
1/3
06.09.2021.
u 12:43

Politička zloporaba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i uspješnim dosadašnjim intervencijama

Kategorički osuđujemo grube događaje koji su ovog vikenda u Crnoj Gori pratili ustoličenje mitropolita pravoslavne crkve Joanikija II. Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze i braniti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, uvažavajući različita vjerska prava svojih građana, objavili su u zajedničkoj izjavi povodom jučerašnjeg nasilja u Cetinju u Crnoj Godi hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru i Vladimir Bilčik, predsjednik Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore. 

“Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji mora shvatiti da njeni politički i vjerski čelnici imaju posebnu odgovornost u donošenju odluka kako bi opravdali povjerenje građana koji su im pružili podršku i izrazili veliku ambiciju za članstvom u Europskoj uniji. Stoga pozivamo sve uključene aktere da sustavno rade na smanjenju napetosti i podržavaju predanost Crne Gore na stvaranju modernog, demokratskog, multikonfesionalnog i multietničkog društva.

Politička zloporaba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i uspješnim dosadašnjim intervencijama. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu povijest mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, poručili su Picula i Bličik. 

VIDEO Ustoličenje mitropolita Joanikija: Policija od jutra baca suzavce, prosvjednici zapalili gume

Komentara 6

KI
kimi
13:06 06.09.2021.

Pa ako u mirno okupljanje i slobodu govora spadaju i barikade na putevima sa paljenjem guma kao što se vidi na slici onda da li to važi i za barikade u Hrvatskoj devedesetih? Ili imamo dvostruki standard?

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:17 06.09.2021.

Par rijeci na adresu sluzbenog Beograda bi isto tako bile prikladne!

NE
Nenadnbgd
09:38 07.09.2021.

Usput ako ste pratili da je prošle nedelje zaplenjena u Crnoj gori najveća isporuka kokaina koji se švercovao sakriven u kutijama banana. Imate na you tubu polemiku tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Djukanovića i Momira Bulatovića gde ga Momir pita otkud toliki uvoz banana kada Crna gora ima samo oko 600000 stanovnika, milionski iznosi, ne znam koliko kila banana po glavi stanovnika. To je bilo 1996-te godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije