Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdio znanstvenik

Phelps je imao pravo: Uriniranje u bazenu nije opasno za plivače

bazen
Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.12.2012.
u 23:15

Znanstvenici su potvrdili navod slavnog plivača Michaela Phelpsa sa Olimpijskih igara u Londonu da je uriniranje u bazen sasvim u redu.

Znanstvenici su potvrdili navod slavnog plivača Michaela Phelpsa sa Olimpijskih igara u Londonu da je uriniranje u bazen sasvim u redu, piše Red Orbit.

Phelps je izazvao zabrinutost nakon što je tijekom Olimpijskih igara izjavio da mnogi plivači uriniraju u bazen, no dodao i da je to u redu jer klor ubija sve bacile. Biokemičar Stuart Jones potvrdio je da je Phelpsova teorija točna.

Urin je sterilan

- U stvari Michaele, urin je u biti sterilan pa se nam što ni \'za ubiti\' - kazao je Jones te dodao da većinu urina čine soli i voda sa malim količinama proteina te još nekih materijala.

Objasnio je da klor samo sprječava da se bakterije ne razviju u vodi iz bazena. - Pa si u biti u pravu. Uriniranje u bazen, čak i ako to svi plivači rade u isto vrijeme, ima mali utjecaj na sastav vode - kaže Jones te dodaje da u olimpijskom bazenu ima oko 2 milijuna litara vode, a jednim uriniranjem se ispušta oko 0,2 litre.

Zaključio je da bi za promjenu sastava vode trebala mnogo veća količina urina u bazenu.

>>Glavni uzročnik upala urinarnog trakta stanuje u našem tijelu

Komentara 3

DE
dejure
22:25 29.12.2012.

Prije ulaska u bazen trebalo bi biti obvezno kompletno tuširanje ladnom vodom

VI
Vito
09:24 30.12.2012.

29.12.2012. u 22:25h dejure Vrućom vodom Hladna voda skuplja pore pa kad uđeš u topli bazen pore se skupe i nečistoća ostaje u koži Vruća voda raširi pore pa možeš isprati nečistoće Ujedno kad uđeš u bazen hladniji od vode vode iz tuša pore se skupe i nečistoće iz bazenske vode ne mogu ući u kožu

Avatar oris2
oris2
21:10 30.12.2012.

josh jedan članak koji doprinosi svjetskom olakšanju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije