Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petrov i SDP-ovci svađali se oko stanke: Zašto ne možemo sada? Pernar ju je dobio u subotu u 23.25 sati'

- Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti Poslovnik, a zastupnici u ime kluba imaju pravo tražiti stanku bez obzira što su je iskoristili - kazala je Petrovu SDP-ova Sabina Glasovac.
12. prosinca 2016. u 14:03 7 komentara 4306 prikaza
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac pozvala je premijera i resornog ministra da smijene državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića čije je izjave o rezultatima hrvatskih učenika na PISA istraživanju nazvala sramotnim, nemoralnim i diskriminatornim. - Jučer je u jednoj emisiji na TV-u državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić komentirao poražavajuće i ispodprosječne rezultat hrvatskih učenika na međunarodnom PISA istraživanju i izjavio da u te rezultate ulaze prosječni rezultati: 'Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine'. Ta njegova izjava ne samo da je netočna već je sramotna, nemoralna i diskriminatorna - poručila je Glasovac nakon zatražene stanke u Saboru.

Glunčić je, kazala je Glasovac, aludirao kako su krivci za ispodprosječne rezultate djeca pripadnici nacionalnih manjina i djeca s posebnim potrebama. A Hrvatska se, dodaje, opredjelila za sustav u kojem svako dijete ima jednake šanse. - 24 sata prošlo je od njegove izjave, a nitko - ni ministar obrazovanja niti premijer - nije reagirao. Znači li to da on nije iznio samo svoj osobni stav - upitala je. Od resornog ministra i premijera, kaže, očekuje da smjene Glunčića, a ako se to ne dogodi to će, kaže, značiti da je on iznio stav vlade.

Sabina Glasovac 'SPRAM NJE NISAM SUZDRŽAN' Pernar pati za kolegicom iz SDP-a Sabinom Glasovac: Mislio sam da me voli, a ona je lojalna partiji Ivan Pernar Sinčić napao ministra Pernar tvrdi da mu je tajnik sjednice Sabora poručio 'ti si luđak', no snimka otkriva što se zaista dogodilo! Gordan Maras 'Ti si luđi od njega' Nakon Pernara, sada je i Maras preko Facebooka napao tajnika sjednice Sabora

"Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti Poslovnik"

Kako Glunčić mora otići složio se i HNS-ovac Ivan Vrdoljak nazvavši njegove izjave sramotnima. - Preporučio bih i premijeru i predsjednici države i predsjedniku Sabora da se ne bave čokoladama nego suštinom slobodne zemlje te da pod hitno traže njegovu ostavku... Netko tko kaže nešto tako nema što raditi, ne samo u ministarstvu obrazovanja, nego u obrazovnom sustavu. I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su RH - poručio je Vrdoljak.

Obraćanju Sabine Glasovac koja je usred saborske rasprave zatražila stanku zbog, kako je rekla, skandaloznih istupa Matka Glunčića, prethodilo je prepucavanje oko toga ima li i ili nema poslovničko pravo na stanku. Predsjednik Sabora Božo Petrov upozorio ju je kako je Klub SDP-a ujutro na početku zasjedanja, istu zatražio po drugoj temi te je zamolio Glasovac da sačeka sa svojim zahtjevom do poslijepodnevnog dijela zasjedanja što je naišlo na salvu neodobravanja SDP-ovaca, a pozivalo se i na stanku koju je u subotu u ponoć zatražio Ivan Pernar (Abeceda demokracije) usred rasprave o proračunu.

- Podržavam slobodu u Saboru. Molim vas za susretljivost da mogućnost za stanku koristite nakon prve pauze - pozivao je predsjednik Sabora. - Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti Poslovnik, a zastupnici u ime kluba imaju pravo tražiti stanku bez obzira što su je iskoristili Ne znam zašto to raditi osim ako ne želite spriječiti raspravu o skandaloznom potezu Matka Glunčića - odgovorila mu je Glasovac.

- Mi koji smo u subotu bili do ponoći vidjeli smo da je gospodin Pernar u 23.25 tražio stanku, a predsjedavajući ju je odobrio. Pa zašto onda ne možemo sada - pitao je SDP-ov Mirando Mrsić. Petrov je na kraju stanku ipak odobrio, no apelirao je na zastupnike da ograniče njihov broj.

- Ako ne ograničimo broj stanki onda se neće dogoditi da kvalitetno odradimo ono što treba odraditi. Ne govorim da ono na što vi želite upozoriti nije kvalitetno... Nadam se da ovaj radni dan neće završit na stankama i pauzama i kao nečija reklama - zaključio je Božo Petrov.

>>Petrov komentirao ponašanje Ivana Pernara u sabornici

>>Oporba oštro o zakonu o mirovinskom osiguranju, Petrov se žalio što nema zastupnika: Treba zaslužiti svoju plaću!

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Avatar Radoboj
    Radoboj:

    Petrov se zafrkava više nego Pernar. Kaže da će stanke spriječiti zastupnike da kvalitetno odrade svoj posao. Zar dizanje ručica Petrov smatra kvalitetnim djelom!?

  • fila123:

    zato placamo 80kn.