Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 40 milijuna kuna

Petrinja dobiva čvor na autocesti Zagreb – Sisak

Zagreb: Svakodnevni posao djelatnika Hrvatskih autocesta
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
04.01.2022.
u 17:19

U kontekstu obnove ovog područja Hrvatske te završetka autoceste A11, izgradnjom čvora Petrinja stvaraju se dodatne mogućnosti za razvoj poduzetništva i gospodarstva

Hrvatske autoceste pokrenule su izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog čvora za Petrinju; čvor Žažine na autocesti Zagreb – Sisak. Izgradnjom ovog čvora putovanje će se od Petrinje do Zagreba te obratno skratiti za šest kilometara, a što je, ističu u HAC-u, naročito važno u kontekstu sigurnosti jer će se promet voditi izvan naselja Dužica i Žažina.

S obzirom na lokaciju, novi čvor planira se ostvariti preko spoja D36 i D30, odnosno na mjestu od kojeg Hrvatske ceste planiraju rekonstrukciju državne ceste D30 prema Petrinji, čime će se ostvariti cjelovito prometno rješenje u cilju povezivanja grada Petrinje na sustav izgrađenih autocesta u RH, poručuju iz HAC-a.

Dodaju da se, u kontekstu obnove ovog područja Hrvatske te završetka autoceste A11, izgradnjom čvora Petrinja stvaraju dodatne mogućnosti za razvoj poduzetništva i gospodarstva. U ovoj fazi pripreme, procjena investicije iznosi 40 milijuna kuna za gradnju novog čvora, koji će HAC financirati iz vlastitih sredstava. U tijeku je, pak, i natječaj za izgradnju zadnje dionice autoceste Zagreb – Sisak, Lekenik – čvor Sisak, a prema tom projektu nije bio predviđen čvor za Petrinju.

Natječaj za dionicu Lekenik – čvor Sisak, procijenjene vrijednosti radova od 300 milijuna kuna bez PDV-a, usporilo je pet žalbi. Četiri je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila, a jednu manjim dijelom prihvatila. Od devet zaprimljenih ponuda, odabrana je najpovoljnija ponuda Zajednice ponuditelja Colasa i Geotehnike vrijedna 283,1 milijuna kuna. No nakon žalbe Strabaga, DKOM je poništio tu odluku o odabiru pa HAC treba donijeti novu. 

>> Pogledajte i ovaj video: Andrej Plenković o prosvjedima u Petrinji zbog spore obnove

Komentara 3

DA
Dabiša
23:10 04.01.2022.

Treba i neka ga naprave, ali koliko vlastima vjerovati nakon svega.

DU
Deleted user
20:00 04.01.2022.

A čemu taj čvor? Petrinja treba 100 drugih stvari...Puno važnijih.

FN
Fr@njo
17:51 04.01.2022.

Puni profil te auto ceste nije bio nikad ni potreban..poluprofil za slijedecih 20-30 godina je dovoljan.Petrinja treba vise cestu SIska -Petrinja -Glina Vojnic i spoj s a karlovackom cestom..Petrinja treba vise ono sto je nekad radio Gavrilovic..odkup proizvedenog.. Gavrilovicu nikaddd bolje reklame, za ljude tog kraja posao ..proizvodnju zdrave hrane.. Graditi auto cestu punog profila je politicka odluka neznalica ..bas zgodno..da bi ljudi brze stigli u Zagreb..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije