Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok istječe početkom ožujka

Povjerenstvo za prošlost još nema preporuka

Zvonko Kusić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.02.2018.
u 10:43

U Vijeću su svjesni da će konkretne preporuke za kažnjavanje veličanja režima usuglasiti znatno teže nego načela

Vladino Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine totalitarnih režima početkom ožujka napunit će godinu dana, što je i rok u kojemu bi trebalo izići s preporukama usmjerenim na suočavanje s prošlošću, prije svega pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.

Predsjednik tog povjerenstva, akademik Zvonko Kusić uvjeren je da će Vijeće posao završiti na vrijeme i da će “možda ne baš 1. ožujka, ali oko tog datuma” izići s određenim zaključcima.

– Posao još nije gotov, ali intenzivno radimo u skupinama. Kada dovršimo taj dio posla, može se očekivati sjednica na kojoj ćemo izići s određenim zaključcima. Nastojimo se držati zadanog roka i nadam se da ćemo uspjeti – kazao nam je Kusić. Da će posao završiti u roku, nadaju se i drugi članovi Vijeća, no upozoravaju da je riječ o kompleksnoj problematici oko koje je nužno postići kompromis.

Naime, načelan je stav da treba jednako poštovati žrtve obaju režima, ali i da se ne može izjednačiti narav Pavelićeva i Titova režima te to sada treba pretočiti u konkretne preporuke što, kažu, nije nimalo lak posao.

Komentara 43

GU
Gustirna
11:21 24.02.2018.

Cekaju da im centralni komitet udbe na celu sa mesicem ,manolicem , loncarom i josipovicem dade uputstva....

UG
Uget
12:23 24.02.2018.

Hrvatski rutari partizani srpski opancari cetnici stvorili novo jugoslovensko bratstvo i jedinstvo. rutari komunisti jugosloveni opancari velikosrbi I utom paklu buletu platija Hrvatski narod

TR
TrvtkoKomadina01
15:55 24.02.2018.

Kakve vam preporuke trebaju ? Zar vam nije poznato da je tito je uvršten među 10 najvećih zločinaca svijeta pod čijim terorom su njegovi nakon rata drugovi pobili više od milijun Hrvata. I još uvijek trgovi i ulice nose imeime tog zločnca u toj istoj Hrvatskoj. Da li je to normalno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije