Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petir pitala pravobraniteljicu o Milanoviću: 'Takvo slanje poruka smatramo zabrinjavajućima'

Ovdje je bilo iznošenja podataka koji nisu primjereni. Dakle, radi se i o problematiziranju i dobi žene za određenu poziciju - kazala je pravobraniteljica i navela da su reagirali na tri segmenta.
08. listopada 2020. u 12:52 3 komentara 371 prikaza
Foto: Sabor

Predsjednik Zoran Milanović i njegovo nedavno ponašanje komentiralo se i danas u Saboru prilikom podnošenja izvještaja o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019. godini. Iako njegovo ime nije bilo spomenuto, itekako je bilo jasno na koga misli nezavisna zastupnica Marijana Petir u svojem pitanju pravobraniteljici Višnji Ljubičić. 

Zoran Milanović i Višnja Ljubičić O PREDSJEDNIKU Pravobraniteljica: Ne zna mi ime kad mu društvena pitanja nisu u fokusu

- Poštovana pravobraniteljica, ja vas neću pitati znate li ime osobe koja je posljednih dana postala predvodnik promicanja seksizma i diskriminacije na temelju spola, prozivanju tuđih članova obitelji, mjerenju uspješnosti žena prema nepostojećim kriterijima, vrijeđanju na osobnoj razini osoba s kojima se ne slaže, nazivanja žena pogrdnim imenima i ponižavanja. Inače, poznat je po tome da su ga boljele prepone kad je bio saborski zastupnik - navela je zastupnica Petir. 

VIDEO: Iznošenje izvještaja pravobraniteljice

U svojem daljnjem opisu osobe navela je i da je proglasio Hrvatsku slučajnom državom, čime je dodatno sugerirala kako misli na predsjednika Milanovića koji je 2012. godine kad je obilazio sušom pogođena područja izjavio sljedeće: 'Prepušteni smo slučaju, a država prepuštena slučaju je slučajna država'. 

Petir je upitala pravobraniteljicu Višnju Ljubičić kako odgovoriti na 'ovakvo zabrinjavajuće stanje kad od najvišeg vrha stižu takve zabrinjavajuće poruke'. 

- Kad od vrhovnog autoriteta dobijemo ovakve izjave na osobnoj razini, ono što smo mi kao institucija mogli reagirati jest da se radi o seksističkim izričajima prema ženama: saborskim zastupnicama i drugim ženama uključujući i neprimjerene konotacije vezano za instituciju pravobraniteljice. 

Višnja Ljubičić VIŠNJA LJUBIČIĆ Pravobraniteljica o Milanovićevim kritikama: To puno govori o njemu

- Ovdje je bilo iznošenja podataka koji nisu primjereni. Dakle, radi se i o problematiziranju i dobi žene za određenu poziciju - kazala je pravobraniteljica. Istaknula je kako se spominjao i bračno i obiteljsko stanje žene koja se prijavljuje na određenu poziciju te je navela da je Ured pravobraniteljice reagirao na tri segmenta. 

- Takvo slanje poruka s razine vrhovnog autoriteta Republike Hrvatske smatramo zabrinjavajućima - istaknula je Višnja Ljubičić. 

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • vidum:

    Kad feministice marširaju!

  • Avatar Roko Prč
    Roko Prč:

    Notorna istina! Kako se vodi ova država Hrvatska je u potpunosti slučajna država!