Naslovnica Vijesti Svijet

Tajani katalonskim separatistima onemogućio sudjelovanje na konferenciji

Predsjednik Europskog parlamenta nije dopustio održavanje konferencije koja dovodi u pitanje postojeće državne poretke.
15. veljače 2019. u 17:25 0 komentara 312 prikaza
Nakon sastanka Antonio Tajani i Aleksandar Vučić dali izjavu za medije
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u petak je odlučio ne autorizirati konferenciju u Europskom parlamentu u Bruxellesu na kojoj je trebao sudjelovati bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont.

Antonio Tajani Nino Raspudić Viva l’Italia, živjela Hrvatska!

Tajani smatra da bi konferencija najavljena za ponedjeljak u Europskom parlamentu mogla predstavljati  biti događaj „visokog rizika“ za javni red i mir, izvijestila je španjolska novinska agencija Europa Press.

„Procjena je pokazala kako postoji visoki rizik za održavanje javnog reda i mira u prostorijama Europskog parlamenta. Prijetnju za sigurnost ne mogu kontrolirati sigurnosne službe parlamenta“, priopćio je Europski parlament .

Puigdemont, pod čijim je vodstvom 2017. u Kataloniji organiziran referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, bio je pozvan u Europski parlament zajedno s aktualnim predsjednikom vlade Katalonije Quimom Torrom.

Pedro Sánchez (46) jedan je od rijetkih socijalista na čelu neke vlade u Europi i na toj je funkciji od lipnja prošle godine. Poslije glasovanja u parlamentu jučer nije dao nikakvu izjavu POSLJEDNJI MOHIKANAC Zbog procesa Kataloncima pala Sánchezova vlada

Torra se poziva na pravo o samoodređenju naroda te je nastavio s politikom koju je vodio Puigdemont.

Pozvala su ih dvojica europarlamentaraca, bivši slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl te Ralph Packet, zagovornik odcjepljenja Flandrije od Valonije u Belgiji. Njih su dvojica pokrenula platformu za dijalog između Europske unije i Katalonije koja je naišla na protivljenje španjolskih stranaka.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), na vlasti u Španjolskoj, konzervativna Narodna stranka te stranka centra Građani zatražile su od Tajanija da onemogući ulazak Puigdemontu i ne dopusti najavljenu konferenciju.

Antonio Tajani Mate Mijić Glas za HDZ glas je za 'talijansku Istru i Dalmaciju'

Španjolski liberalni zastupnik Enrique Calvet također je od Tajanija zatražio da ne dopusti održavanje konferencije i najavio dolazak na konferenciju te pozvao i druge eurozastupnike da sudjeluju u bojkotu konferencije.

Puigdemonta je španjolsko državno odvjetništvo optužilo za pobunu protiv Španjolske no Belgija ga je odbila izručiti Španjolskoj. On iz mjesta Waterloo pored Bruxellesa vodi međunarodnu kampanju za organiziranje dogovornog i međunarodno priznatog referenduma o nezavisnosti.

U utorak je u Madridu počelo suđenje za dvanaestero katalonskih političara optuženih u Španjolskoj za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio ustavni sud. 

Okrugli stol VL-a: Što nam donose izbori za EU parlament

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.