Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osoba tjedna

Peti Ustav Šekija, virtuoznog driblera saborske procedure

šeks
Tonči Zonjić
19.06.2010.
u 12:00

Nijedan političar u Hrvatskoj nije imao toliko uspona i padova i nijedan se nije toliko puta iz "otpisanih" vraćao kao pobjednik poput potpredsjednika Sabora i HDZ-a.

Nijedan političar u Hrvatskoj nije imao toliko uspona i padova i nijedan se nije toliko puta iz "otpisanih" vraćao kao pobjednik poput potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa. Posljednji barakaš u vrhu HDZ-a ujedno je najčvršća – stožerna točka te stranke. Siva je eminencija HDZ-a koja iz sjene vuče ključne konce u stranci, bilo da je riječ o izmjenama Ustava, zakonskim formulacijama ili izbacivanju bivšeg predsjednika stranke iz članstva.

Osoba je to koja ima devet političkih života, virtuoz saborske procedure, politički lisac i stranački jastreb. Kompleks vječito drugog čovjeka iz sjene razbio je u 5. sazivu Sabora zasjevši na mjesto njegova predsjednika. I oni koji su ga voljeli i oni koji su ga osporavali isticali su kako je na tom mjestu vješto plivao.

Šeksov politički put iz vremena Jugoslavije bio je obilježen disidentskom pozicijom koja se reflektirala na njegov politički izbor s početka devedesetih prošlog stoljeća.

On je jedan od tvoraca tzv. božićnog Ustava Republike Hrvatske koji je ovih dana doživio svoje četvrte izmjene. I dok se činilo kako će HDZ teško prikupiti potrebnu većinu od 102 zastupnika za promjenu Ustava, iskusni lisac vodeći pregovore s oporbom podilazio je, prijetio i obećavao, a sve radi osiguravanja potrebne većine.

No, kad se činilo da će sve proteći glatko i da će u jednom poslijepodnevnu uspjeti donijeti Ustav i u Ustavni zakon o manjinama unijeti u najmanju ruku diskutabilna rješenja o pravnoj osobnosti Zajedničkog vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, neočekivan udarac dobio je iz HNS-a.

Ta stranka usprotivila se teritorijalnom prekrajanju Hrvatske, a Vesna Pusić otišla je i korak dalje te ustvrdila da bi se usvajanjem te formulacije promijenila politička arhitektura naše države. Bio je to težak udarac "desničarskom jastrebu" Šeksu i HDZ-u koji su nakon neočekivane lekcije iz zaštite nacionalnih interesa bili prisiljeni reterirati. Iako je svojedobno ustvrdio da ga je Sanader ponizio i povrijedio načinom na koji je Luku Bebića postavio za čelnog čovjeka Sabora, nikad se nije predavao.

Gotovo cijelu karijeru bio je čovjek iz sjene, potencijalni pučist, ali uvijek je znao smireno čekati svojih pet minuta i u pravom trenutku poput kobre uzvraćati udarac. Njegovu karijeru obilježilo je nepogrešivo priklanjanje na stranu pobjednika i tu ga intuicija nikada nije iznevjerila.

Obiteljska tragedija (smrt sina), ali i gubitak političkih prijatelja (Branimira Glavaša) nisu otupili njegov politički nerv. Ostat će zapamćen po izjavi prije uhićenja generala Gotovine "locirati, uhititi, identificirati i transferirati", iako stalno tvrdi da je ona izvučena iz konteksta.

Ključne riječi

Komentara 16

UK
Ugo Kajvez
21:01 23.06.2010.

Vidi se da je seksa odrastao u komunizmu i odgojili ga komunistička logika, ... sam sebi je svrha .....

AR
ardo
21:26 19.06.2010.

Punta Skala Seksu kuću dala!

ST
standup
14:20 19.06.2010.

pa nije Seks..\"blazéni-Svetac\".., nego Politicar i Pravnik... \"normalno da je politika-kurba\"....., (a ako, kritiziramo)- dali bi neko moga recí .-..ki bi ga moga zamjeniti ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije