Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petar Pripuz tvrdi: Brda otpada nisu bila fatamorgana

Istraga je pokazala da je bilo manipulacija s metalnim otpadom iza kojih su bile tvrtke, uglavnom iz Dalmacije
19. ožujka 2018. u 16:35 4 komentara 9278 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Prije gotovo deset mjeseci pokrenuta je istraga protiv “zločinačkog udruženja” Petra Pripuza, suvlasnika CIOS-a, njegova sina Ante i još 11 osoba, što je, uz slučaj Zdravka Mamića, jedna od kapitalnih poreznih afera koje je od svojeg osnutka potkraj 2014. inicirao Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija – tzv. Porezni USKOK.

Petar Pripuz Suflasnik CIOS-a Pripuz na slobodi nakon što je platio 7,5 milijuna kuna

 

Prethodilo joj je višemjesečno kriminalističko istraživanje započeto u vrijeme ili neposredno nakon što su mediji pisali da ministar financija Zdravko Marić ukida porezni USKOK. A zapravo ga je iz Ministarstva financija, gdje ga je smjestio SDP-ov ministar Boris Lalovac, prebacio u Poreznu upravu kako bi formalno i stvarno bio neovisniji od politike.

Tajming istrage uoči izbora

Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo od samog je početka tvrdio da je riječ o “šupljim optužbama” te da je Pripuz uhićen uoči drugog kruga lokalnih izbora kako bi se naštetilo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću jer je njih dvojicu ranije spojila afera Agram. “Famozni” tajming u Hrvatskoj veže se uz svaku zvučniju istragu koja ima bilo kakve političke konotacije, a i činjenica je da bi Nobilova teza uz državnoodvjetnički USKOK uključivala i policijski i porezni USKOK, koji su koordinirano radili na slučaju. U toliku dozu ispolitiziranosti državnih tijela koji postaju predizborno oružje ipak je teško povjerovati. Odnosno, i da je pokretanje istrage pomaknuto nakon izbora, tada bi Bandićevi protivnici tvrdili da je takav tajming izabran radi pogodovanja Bandiću kao izbornom kandidatu.

'gradska....zagreb.....17.07.2009. josipa loncara 15, cios, cezar, centar za reciklazu - reportaza o procesu otkupa i prerade atomobilski olupina    Photo: Marko Lukunic/Vecernji list' Bogatstvo u smeću Kralj je svih kraljeva otpada Petar Pripuz sa 4 milijarde kuna prihoda

Puno je jači argument Pripuzove obrane da, ako je 98 milijuna kuna vrijedan metalni otpad fiktivno ušao u tvrtku CE-ZA-R, toliko ga je moralo i fiktivno izaći. Dakle, tu je fikciju trebalo dosljedno provesti u poslovnim knjigama vezano za prijevoz, prodaju, izvoz... Strašno je ako je moguć takav višegodišnji modus operandi unatoč svim poreznim i inim inspekcijama i nadzorima. Riječ je o otprilike sto tisuća tona robe, što bi značilo da je lažiran i željeznički prijevoz od 2500 vagona, 5000 kamiona ili 25 brodova koji su izvezli robu u željezare u inozemstvu. Stoga su po izbijanju afere iz CIOS-a odmah priopćili: “Samo u posljednje tri godine tvrtke CIOS grupe imale su 15 nadzora poreznih tijela, a inače, tijekom financijskih i poslovnih transakcija kompletna propisana dokumentacija stavlja se na uvid nadležnim tijelima”.

No, USKOK istražuje sumnje prema kojima je “udruženje” od 2012. do 2017. fiktivnim računima o otkupu metalnog otpada omogućilo izvlačenje 98 milijuna kuna iz Pripuzova CE-ZA-R-a u sastavu CIOS-a te da su smanjenjem porezne osnovice utajili 22 milijuna kuna poreza. Dakle, otpad ne bi bio isporučen, iako su u poslovnim knjigama CE-ZA-R-a evidentirani primitak i plaćanje. Osim što je novac izišao iz CE-ZA-R-a, sve je drugo izmišljeno. Pripuzovi suokrivljenici novac su podizali s računa svojih tvrtki te ga, prema uputama, predavali određenim osobama. Obrana od početka tvrdi da nema poveznice između dvojice Pripuza i suokrivljenika, što bi doduše bilo naivno u slučaju da je organiziran kriminal takvih razmjera. Ali, tvrde i da je sve bila stvarnost, odnosno da su procesi u tvrtkama CIOS-a tako organizirani da nije moguće odraditi manipulacije s otpadom na kojima se temelje sumnje.

“Ostat će sve na utaji poreza”

– Stanje je spisa takvo da mislim da će USKOK odustati od teze o fikciji, jer je dokumentima i sustavom zaprimanja robe dokazano da je roba stvarno ušla, odnosno da nisu postojale neevidentirane zalihe robe. Mislim da će se izlaz za nuždu naći u utaji poreza i traženju veze s Petrom Pripuzom – uvjeren je odvjetnik Anto Nobilo.

Ali, istraga je pokazala da je bilo organiziranog muljanja. Pojedini vlasnici tvrtki za otpad koje su radile s CE-ZA-R-om samo su figurirali u toj ulozi i sav njihov posao svodio se na to da dižu milijune kuna i predaju ih određenim osobama.

– Apsolutno je da će se pokazati kako su tvrtke radile određenu manipulaciju. Pitanje je samo kako će to biti kvalificirano. Ali sigurno je da u tomu nisu sudjelovali CE-ZA-R i njegovi ljudi, a niti su bili u bilo kakvom dogovoru s ljudima iz tih tvrtki, uglavnom iz Dalmacije. Osim toga, Petar Pripuz puno je prije istrage, pa i kriminalističke obrade, čim je utvrdio manjak, otpustio glavnog u tim muljanjima. Sigurno ne bi da su bili u dogovoru – zaključuje Nobilo. Kako je istraga pri kraju, uskoro ćemo čuti jesu li brda otpada bila fatamorgana, kako za sada tvrdi USKOK, ili nisu, kako tvrdi Petar Pripuz, i je li bilo utaja poreza i čijih.

Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel “Pravosudni rat” Ruši li Turudić sustav nagodbi s USKOK-om? Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel Odbio izuzeće Opet odgođeno suđenje Marini Lovrić Merzel: 'Turudić krši zakon' Milan Bandić Je li optužnica osnovana? Bandić nije došao na optužno vijeće u slučaju Agram
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • lovroufc:

  Fascinantno kako taj dorh u nekim slučajevima gdje imaju svjedoke ne pokreću istrage, a u nekim slučajevima nemaju nikakve svjedoke, ali konstruiraju i konstruiraju. Ako usporedimo razinu gorljivosti DORH-a u angažmanu prema političarima i poduzetnicima kao metama, onda mi je ... prikaži još! prva asocijacija golema razlika u pristupu prema npr. Zoranu Milanoviću, Lalovcu, Veljku Ostojiću i prema npr. Pripuzu, Mamiću Bandiću. Npr. Milanović je preslušan u DORH-u, njegove teze uzete su zdravo za gotovo iako ga je svjedok Mladen Hrgarek optužio da je preko svog prijatelja Igora Kneževića izvlačio novac iz SDP-a, taj isti Knežević dobio poslove od Milanovića u narodnim novinama, kriminala ko u priči jer su narodne novine oštećene, DORH ništa. Kod ids-ovca Veljka Ostojića DORH ne vidi ništa sporno u kupoprodaji atraktivnog zemljišta u Balama, a u čiju su kupnju, urbanizaciju i prodaju uključeni članovi njegove obitelji. Zaradili 20 milijuna kn i DORH veli nema optužnice. Kod Lalovca snimka nasilja nad suprugom se odbacuje, a protiv Tomaševića dižu optužnicu iako supruga povukla optužbe. Kod Mamića 72 svjedoka dorh-a na sudu za ništa ne optužuju Mamića i dorh zbog toga podiže optužnicu prema Modriću jer navodno laže, što nema veze s pravnom praksom u Hrvatskoj, ovog Pripuza optužuju da je oštetio Zagreb, a grad mu plaćao najjeftiniju tarifu po toni otpada (500kn), npr. Ostojićev MUP 2000 kn po toni otpada. Jednostavno, DORH selektivno provodi istrage i Cvitan je jasno politički obojeni i mutan.

 • Avatar Janko_Vutarič
  Janko_Vutarič:

  Petar kmetu mali prgavi,otpad ne smeta,čak sam čitao da je u mnogo slučajeva dobar,to jest spašava ozonske rupe i spaja ih.

 • darwil:

  Da je Bandić i njegova svita iz Grada i Holdinga pa ima ih barem 15 i ostali kumovi i rođe u zatvoru sigurno bi se manje usudili potencijalni lopovi krast ali ovako uzmi što više i nikom ništa.