Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krnjačko Zagorje

Petar Kunić prihvatio nagodbu, pa ostaje vlasnik svoje kuće

kuca
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
04.11.2014.
u 12:47

Sličnih slučaja oko vlasništva objekata Srba povratnika u Hrvatskoj ima još četrnaest

Država će preuzeti isplatu spornih dugovanja, a Petar Kunić moći će ostati u svojoj kući u Krnjačkom Zagorju. Epilog je to pravosudne, ali i zakonske trakavice koja traje još od vremena nakon operacije Oluja.

Još nije kraj

Podsjetimo kako je nakon oslobođenja privremeno okupiranih prostora Republika Hrvatska tada devastiranu kuću Petra Kunića dala na korištenje Vinku Petroviću. No, nedugo nakon toga, 1996. godine, Kunić traži povrat svoje imovine.

Kad je konačno, nakon višegodišnje pravne bitke, dobio mogućnost da se vrati u kuću, Petrović je zatražio da mu Kunić nadoknadi uloženo u obnovu objekta. No, vlasnik to nije htio učiniti, pravdajući se da je privremeni korisnik kuću obnavljao bez dogovora s vlasnikom, te da godinama za korištenje objekta nije plaćao nikakvu naknadu.

Na kraju je iznos koji je Kunić trebao po presudi platiti Petroviću da bi mogao ponovno postati vlasnik svoje kuće narasao na više od 1,3 milijuna kuna. Stoga je nekretnina ponuđena na dražbi. Niz nelogičnosti prekinula je Država odlučivši nadoknaditi troškove obje uključene strane.

Osim Kunića takvih slučajeva u Hrvatskoj je još 14.

–Samo sam potpisao predogovor kojim pristajem na nagodbu. Tako ću valjda konačno imati svoju kuću, iako nakon tolikih godina još uvijek nisam siguran da je svemu zaista kraj. Pitaju me jesam li zadovoljan nakon svega. Ja sam ostario čekajući. Život mi je prošao i više nemam snage ponovno početi – komentira Kunić, te dodaje:

–Danas radim u Komunalcu u Vojniću i to poslove koje nitko drugi ne želi raditi. Još ne znam kolika mi je plaća jer svaki mjesec stigne neka ovrha. Djeca mi žive u Karlovcu i Zagrebu i nisu zainteresirani za ugostiteljstvo.

Sam sa 63 godine više ne mogu, niti želim ponovno otvarati gostionicu. Možda prostor iznajmim, ako će biti netko zainteresiran. Ako ništa, barem više neću strepiti da će me netko istjerati iz moje kuće. Da nisam pristao na nagodbu, sigurno bi se to dogodilo – zaključio je ogorčeno Kunić.

Odustaje od svih tužbi

Po potpisanoj nagodbi uz odštetu nasljednicima sada pokojnog Petrovića, Kunić će za izgubljenu dobit primiti 47.000 kuna. Zauzvrat odustaje od svih sudskih sporova koje je u ovom slučaju pokrenuo pred našim,ali i inozemnim sudovima.

Ključne riječi

Komentara 1

MH
mrtav-hladan
16:47 05.11.2014.

Sramota od hrvatskog pravosuda To nigdje nema na kugli zemaaljskoj Tip se neovlasteno dojebe useli u tudu kucu nesto napravi u njoj i kad se pojavi vlasnik onda trazi Uz pomoc hrvatske drzave i suda da mu vlasnik kuce vratiuda da mu vlasnik kuce vrati ono sto ga nitko nije tjerao da ulaze ... Ovdje prestaje zdrava logika i zdrav razum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije