Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tromblon dao iskaz

Petar Janjić nakon ispitivanja: Ovo je bilo svojevrsno silovanje

petar janjić tromblon
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
24.02.2011.
u 11:15

Vukovarski branitelj dao je iskaz u Vukovaru pred srbijanskim istražiteljima

Vukovarski branitelj i logoraš Petar Janjić Tromblon dao je iskaz pred sutkinjom Županijskog suda u Vukovaru, a čemu su nazočili i srbijanski istražitelj i tužitelj, a u vezi s događajem od 5. studenoga 1991. godine zbog kojega je već Tihomir Purda uhićen i u zatvoru je u BiH.

– Sve ovo trajalo je jako dugo i mnogo me potrošilo. Ispitivali su me i srbijanski istražitelji koje su interesirali događaji od toga dana. Bili su iznimno dobro pripremljeni, imali su sa sobom i neke dokumente za koje nisam ni znao da postoje. Na njima nisu moji potpisi niti je moj rukopis što sam im i dokazao. Govorio sam im i o svemu što sam proživio u srbijanskim logorima, kako su me tukli i tjerali na razna priznanja pod batinama. Ovo je bilo svojevrsno silovanje mene osobno jer već mjesec i pol živim u strahu, ne spavam i ne jedem – rekao je Petar Janjić nakon davanja iskaza.

Kaže da očekuje da će biti oslobođen odgovornosti te da će biti skinuto njegovo i ime Danka Maslova s tjeralice, a da će Tihomir Purda biti oslobođen.

"Odnos države prema braniteljima je loš"

– Pitam se tko će Purdi refundirati sve ovo što proživljava otkako je uhićen. Nije s djecom, trudnom suprugom, a i sam je bolestan i proživio je svašta. Uopće je odnos države prema braniteljima vrlo loš. Pričaju se razne priče o nama, što imamo, što nam je dano, kolike mirovine i slično. Ništa nam nije preostalo drugo nego da kroz prosvjede mijenjamo što ne valja – rekao je Janjić.

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik rekao je da su za svjedočenja i Purda, i Maslov i Janjić rekli istinu te da je to sada jasno i istražiteljima iz Srbije.

– Očekujem odustanak od kaznenog progona Janjića i Maslova, a da Purda uskoro bude pušten iz zatvora kao slobodan čovjek. Mučno je bilo slušati sve to što su proživljavali po logorima, a poslije svega neshvatljivo je da Hrvatska do danas nije podignula optužnice protiv odgovornih što je više od 3500 Vukovaraca završilo po logorima gdje su premlaćivani. Nadam se da će ova svjedočenja biti iskorištena da se nešto od toga pokrene – rekao je Krsnik.

Maslov na Županijskom sudu u Zagrebu zanijekao optužbe

Danko Maslov, vukovarski branitelj, ispitan je na zagrebačkom Županijskom sudu o zamolnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine zbog sumnji da je počinio ratni zločin za ratnih događanja u Vukovaru.

Maslov je iznio svoju obranu, a ispitivanje kojim su nazočili i predsjednici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine potrajalo je oko sat i pol.  Maslov je odgovarao i na njihova pitanja te je zanijekao počinjenje djela za koje je osumnjičen.

Njegov će iskaz biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa koje ga šalje u Srbiju, gdje bi trebali odlučiti hoće li odustati od kaznenog progona vukovarskog branitelja.

>>Tromblon: Stavili su pilu preda me i rekli: Potpiši te papire!

>>"Purdu i Janjića obavijestio sam o tjeralici 2007.  preko branitelja"

Komentara 124

KU
kumajela
18:38 24.02.2011.

Crveni Joca i Jaca su zlo za Hrvatsku, neka lete u paketu!

Avatar comparator
comparator
18:38 24.02.2011.

Branitelji su bili ,jesu i bit će za odricanje kao i svaki pošteni građanin no vlast izgleda nije bila niti je sada spremna odlučno raskrstiti s politikanstvomte biti vazalom ,namjesnikom,poturicom Evrope i Amerike.

DU
Deleted user
12:49 24.02.2011.

Pitam se ko je uopce pustio srbske tuzioce preko Granice i da li ce oni i u buduce kontrolirati nase Pravosudje i dokle ce Hrvati jos trpiti ovu sramotu koju im radi ova Izdajnicka vlada u Zagrebu. Koliko je Hrvatska jos neovisna drzava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije