Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori o kadroviranju

HNS želi svoje ljude u HEP-u, Plinacru, Janafu

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar državne imovine Goran Marić, za kojeg u HNS-u smatraju da ima prevelike ovlasti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.06.2017.
u 13:31

Novi koalicijski partner HDZ-a tražit će da i državni tajnik za energetiku bude njihov kadar

Nepopunjena čelna mjesta u upravama državnih tvrtki tema su pregovora dvaju koalicijskih partnera, HDZ-a i HNS-a. Kako se neslužbeno doznaje, u HNS-u inzistiraju da se do ljeta provede kadroviranje u skladu s novim odnosima u Vladi kako bi se, kažu, konačno moglo krenuti s ozbiljnim radom.

Naši izvori iz HNS-a ne kriju i da su posebno zainteresirani za sektor energetike unatoč tome što u pregovorima oko formiranja Vlade nisu inzistirali na tom resoru. Međutim, u HNS-u kažu kako će tražiti od HDZ-a da državni tajnik za energetiku bude iz njihove kvote, a uvjereni su da oko toga ne bi trebao biti velikih problema budući da su i u ministarstvu obrazovanja, koje vodi njihova ministrica Blaženka Divjak, ostali državni tajnici koje je postavio HDZ.

Poništit će natječaj?

Osim državnog tajnika, u HNS-u su zainteresirani i za mjesta u upravama državnih tvrtki iz energetskog sektora kao što su Janaf, Plinacro, ali i HEP. Upravama svih tih poduzeća mandati su davno istekli, kao i u mnogim drugim državnim tvrtkama, a nova imenovanja zaustavila je kriza Vlade Tihomira Oreškovića. Plenkovićeva je Vlada već u studenom prošle godine pokušala ubrzati imenovanja tako da je u tvrtke imenovala vršitelje dužnosti šefova uprava čiji je mandat trebao trajati najviše šest mjeseci. Novi kadar trebao se imenovati na temelju javnih natječaja od kojih su neki i provedeni. Među takvim tvrtkama je i Plinacro pa se postavlja pitanje na temelju čega bi Vlada sada išla na poništenje već provedenog natječaja i raspisivanje novog. U HNS-u u tome ne vide nikakav problem.

– Natječaj se može poništiti, a do provođenja novog postaviti vršitelji dužnosti – kaže izvor iz HNS-a.

Ovlasti Gorana Marića

Među HDZ-ovim ministrima može se, međutim, čuti kako o kvotama u državnim tvrtkama nije bilo razgovora. Podsjećaju da odriješene ruke za kadroviranje u energetskim tvrtkama nije imao ni bivši koalicijski partner Most iako je energetika bila njihov resor, a u Saboru su imali znatno više ruku nego HNS. Ono što bi mogao postati “kamen smutnje” među partnerima je nova uredba o kriterijima za odabir čelnika strateških tvrtki prema kojoj se niti jedno imenovanje niti natječaj ne može provesti bez ministra državne imovine Gorana Marića. U HNS-u se može čuti da Marić ima prevelike ovlasti. Prema Uredbi svaki natječaj za imenovanja u strateškim tvrtkama ide prema Ministarstva državne imovine no to ministarstvo ne može na svoju ruku raspisivati natječaje, već treba odobrenje ministarstva u čijem je resoru tvrtka u koju se kani imenovati. Imenovanja na kraju završavaju na Vladinu povjerenstvu pa tako HNS, dogovori li se s premijerom, ne treba strahovati da će imenovanja biti zaustavljena.

Komentara 21

AM
AMD------------------------
14:07 27.06.2017.

yugobanditi na djelu !

Avatar x-y
x-y
13:40 27.06.2017.

Vlade je ilegalna i nelegitimna....nacin na koji je skrpana Vlada je za svaku osudu i nema tih rijeci koje bi opisale tu gnjidu i perverziju.... Sramota, dno dna... Molim Oporbu da podhitno podnesu kaznenu prijavu protiv Anemije i svih njegovih kriminalnih radnji prilikom trgovine u Saboru... To je za svaku osudu i zlocin protiv covjecnosti.............

DU
Deleted user
13:56 27.06.2017.

veliki gubitnik izbora traži plijen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije