Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farma Branitelj

Pet tisuća ovaca i krave čuvat će obitelji Hrvata iz Rumunjske!?

'13.05.2010., Zadar - Ivan Modric i Omer Jusup dvojica poduzetnika i brantelja zele ulagati u veliku farmu krava. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
15.05.2010.
u 08:50

Zadruga u kojoj su šestorica bivših časnika HV-a u Lici je kupila 22 hektara zemlje, a u zakup su uzeli još 943 hektara

Poljoprivredna zadruga Branitelj graditelj iz Zadra, koja okuplja šestoricu bivših časnika HV-a, pokreće u lipnju na području Lovinca u Lici pionirski projekt farme sa 1000 krava i gotovo 5000 ovaca, koji je vrijedan oko 3,5 milijuna eura!

Osmišljen projekt

Jedan od zadrugara, Ivan Modrić, kazao nam je kako su kupili 22 hektara zemlje na kojoj će podići gospodarske zgrade i obiteljske kuće za radnike. To je, kaže, bio preduvjet da od države u zakup dobiju još 943 hektara zemljišta uz trasu autoceste.

– Nakon što smo sudjelovali u obrani domovine, sada smo htjeli dati doprinos i njezinu razvitku, i to osobito u opustjelim predjelima Like. Na poticaj prijatelja, Hrvata iz Mađarske koji u toj zemlji ima 13 farmi s nekoliko desetaka tisuća tovnih krava, krenuli smo u ovaj projekt, za koji su nam studiju "Krava – tele, uzgoj na pašnjacima" izradili stručnjaci s Agronomskoga fakulteta u Zagrebu – istaknuo je Modrić te dodao kako će im taj partner pomoći osigurati i tržište za meso koje će proizvoditi.

Stoka dolazi u lipnju

Na njihovu farmu tako uskoro stižu prve ovce i krave i to pasmina angus i hereford, koje su se, kaže, pokazale najprikladnijima za uzgoj u klimatskim uvjetima Like, gdje zimi bude i do minus 30 Celzijevih stupnjeva. Tu manju količinu stoke isprva bi čuvali zadrugari sami.

– Najveći problem nam je radna snaga jer je bilo koga teško privoljeti da dođe raditi u ruralne dijelove Hrvatske. Europska iskustva govore da je najbolje na farmu naseliti cijele obitelji, koje neće biti klasični pastiri, već nadzornici na konjima i s promatračnica, a stoku bi čuvali električni pastiri – naglasio je upravitelj Zadruge Omer Jusup, koji kaže da će njihove krave i ovce najvjerojatnije čuvati rumunjski Hrvati!?

– Predsjednik Saveza Hrvata Rumunjske već radi na tomu da ovamo dođe više obitelji koje se i tamo bave uzgojem stoke, ali za vrlo male nadnice. Za njih bismo sagradili obiteljske kuće i dopustili im da za svoje potrebe obrađuju zemlju te uzgajaju kokoši i svinje – kazao je Modrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije