Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Pet se sati raspravljalo o reklamnim minutama na HRT-u

pusić
Željko Lukunić/PIXSELL
03.11.2010.
u 19:04

Premda novi Zakon o HRT-u ide na drugo čitanje u Sabor, Vlada još nije odlučila kolika će biti dopuštena minutaža reklama na HTV-u

- Na kraju smo se sveli na minutažu reklama. Ako je to pitanje javne televizije, onda smo promašili raspravu -  kazala je Vesna Pusić na petosatnom okruglom stolu posvećenom HRT-u. Premda prijedlog Zakona o HRT-u ide u drugo saborsko čitanje, državna tajnica Nina Obuljen nije mogla reći koliko će propisanih minuta marketinga stajati u konačnom prijedlogu, jer odluku o tome donosi Vlada.

Iako su mnogi osuli paljbu po komercijalnim televizijama, predsjednik uprave Nove TV Dražen Mavrić naglasio je da smanjenje broja minuta reklama neće ugroziti opstojnost HTV-a, to više što HTV sad novac od RTV-pristojbe upotrebljava i za financiranje komercijalnih sadržaja. V.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac uzvratio je da je HRT početkom godine umalo doživio bankrot te da se, ako se HTV-u smanji marketinška minutaža, taj novac neće preliti na komercijalne televizije ni u tisak. Rečeno je da će HRT imati prekratke rokove za prilagodbu novom zakonu, a ulazi se u izbornu godinu.

Šef Delegacije EU Paul Verhöven zauzeo se za pronalaženje kompromisa, a gošća iz Slovenije Sandra Bašić Hrvatin kazala je da europska direktiva o audiovizualnim medijima nije partijski naputak nego smjernica i da prijedlog zakona daje mnogo manevarskog prostora za političare da provode svoju volju

Komentara 11

OB
-obrisani-
19:29 03.11.2010.

HTV je neusporedivo kvalitetnija televizija od rtl i nove koji imaju farme i big brothere a film isprekidaju s toliko reklama za popizdit..inace informativne emisije na novoj i rtl su dno dna..mada je i na htv vidljiva sdpkracija koju provode oni nasilno zaposleni 2000 godine..no i takav htv je daleko ispred rtl i nove...

Avatar comparator
comparator
19:30 03.11.2010.

Treba ukinuti pretplatu pa im davati iz proračuna onoliko koliko je potrebno za informativni program od sat dnevno i kulturni te obrazovni program.Ostalo nek se prodaju na tržištu.

BP
bpz
19:24 03.11.2010.

Prije šest godine na stranicama Vjesnika za vrijeme sukobljavanja s tadašnjim glasnogovornikom HRT-a, kada sam iskazao svoje nezadovoljstvo sa povišenom radiotelevizijskom pristojbom i iznio sam svoje uvjerenje da zaista program HRT-a ne zavređuje ondašnji 59kn, glasnogovornik je napisao i ovo: ˝… RTV pristojba nije direktno povezana s programom. Kao što je to propisao Zakon o HRT-u koji je, dakako, donio Hrvatski sabor, ona je naknada vlasnika radijskog i/ili televizijskog prijamnika kojom svi vlasnici prijamnika sudjeluju u financiranju hrvatskog javnog radiotelevizijskog servisa kao opće društvene potrebe. Naime, HRT je hrvatski javni radiotelevizijski servis ...˝. Zar se iz tih rečenica ne može isčitati kakvo uvjerenje je vladala među čelnim ljudima HRT-a. Na žalost od tada ništa se nije promijenilo. Čelni ljudi su još uvijek mišljenja da HRT i oni su ˝bogom dani˝. To se lijepo vidi iz njihovog (bahatog) pristupa kod rješavanja bilo kojeg problema. Na žalost ni nakon odlaska Galića i Sutlića stanje na HRT-u ništa nije se promijenilo. Jednom riječju desilo se: Galić poslije Galića, pa Sutlić nakon Sutlića!!! A program na HTV-u je i dalje loš. Katastrofalan!!! Što je još gore, loše je koncipiran. Program je za noćne čuvare! Noviji filmovi su većinom iza 23 00. Vikendom se često emitiraju razni talkshow-ovi, emisije tipa „igra bez granice“ i sapunice. I ono što je na žalost očigledno, dosada je HTV bezbroj puta izigrao povjerenje gledateljstva. Nije li to sramota? Nije li sramotan i Zakon o HRT-u? Nije li sramota da u HRT-u neplaćanje duga od šezdesetak milijuna tumače s mogućom zastarom? Ljudi(!), oni isti svaki dan šalju nam opomene zbog neplaćanja jedne ili dvije rate RTV pristojbi. Dolje Tiranin s Prisavlja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije