Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški projekti

Pet Grčićevih kapitalaca koji će nas izvući iz duboke krize

kontejnerski terminal i Zagrebacka obala
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
15.05.2014.
u 23:00

Tih je pet projekata ukupno vrijedno između 15 i 20 milijardi kuna, ustvrdio je danas na sjednici Vlade potpredsjednik Grčić

Plomin C – projekt gradnje novog bloka termoelektrane danas je na sjednici Vlade i službeno proglašen projektom od strateškog interesa za RH. "Plomin C" vrijedan je oko 6,3 milijarde kuna.

Dodatni impuls

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodao je kako je Povjerenstvo za strateške projekte u prva četiri mjeseca ove godine prihvatilo još četiri projekta koji će jednog dana, nadamo se, biti i službeno proglašeni od strateške važnosti za RH.

– To možda izgleda kao mali broj, ali kad se zbroje vrijednosti tih pet projekata, dolazimo do ukupne vrijednosti od 15 do 20 milijardi kuna. Riječ je o "pet kapitalaca". Ti će strateški projekti biti dodatni impuls razvoju gospodarstva – rekao je Grčić.

Četiri projekta koje je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, uz naravno Plomin C, danas naveo su: "Zagrebačka obala" u Luci Rijeka, LNG terminal na otoku Krku, kojim bi se Hrvatska riješila ovisnosti o ruskom plinu, gradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice te rekonstrukcija zrakoplovnog uzletišta na Malom Lošinju. Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica bit će u službi stanovnika iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Prema nekim procjenama, centar će biti tvornica novca.

Proizvodnja goriva

Na godinu bi trebao proizvoditi 40.000 tona goriva iz otpada koje kupuju cementare ili termoelektrane. Cijena je otpada po toni od 10 do 30 eura. 

>> Strateške projekte usporavaju lokalne vlasti

Komentara 33

ZA
Zagorakis
07:35 16.05.2014.

Budimo realni, ova Vlada nije u stanju provesti ama baš ništa, a kamoli neki kapitalni projekt.

KN
knezica
07:33 16.05.2014.

Zaštu su svi u ovoj Vladi, počevši od mr. 10 % - Čačića, navalili da Plomin C bude baš na ugljen? Zanimljivo, jer Hrvatska nema ni tone vlastitog ugljena, koji je da bude još gore, zastarjelo gorivo koje se izbacuje, jer najviše šteti okolišu. Pa zbog provizija , koje se odavno dogovorene. Usput, i Grčić je pod prismotrom nadležnih službi, jer je pogodovao srpaskim povratnicima u EU fondovima , a na uštrb ostavlih građana Hrvatske.

19
1995josip
08:07 16.05.2014.

Jako nesposoban ministar više ni sam sebi nevjeruje , ko nama farba oblake ! Po SDPu Mile Martić bi mogao biti ministar obrane !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije