Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lov na investitore

Kažnjavat će se službenici koji dozvole neće izdavati u roku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
13.01.2014.
u 16:01

5.000 kuna po danu bit će kazna za državne institucije koje će kasniti sa izdavanjem dozvola

Nakon što je Sabor u listopadu izglasao Zakon o strateškim investicijskim projektima, danas je u Banskim dvorima održana i konstituirajuća sjednica Povjerenstva koje će procjenjivati i utvrđivati koje će projekte Vlada proglasiti strateški važnima.Uvjeti za proglašenje nekog projekta strateški važnim je vrijednost ulaganja najmanje 150 milijuna kuna (75 milijuna ako će se sufinancirati novcem iz fondova EU) ili najmanje 20 milijuna kuna ako se izvode na otocima ili na područjima od državne skrbi, a 20 milijuna kuna iznosi i limit za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju ili ribarstvo.

Zainteresitrani investitori prvo trebaju svoj projekt prijaviti Ministarstvu gospodarstva koje provjerava da li projekt zadovoljava uvjete iz zakona. Nakon toga Ministarstvo projekt proslijeđuje Povjerenstvu koje odlučuje hoće li ga staviti na listu strateški važnih. Konačnu odluku o proglašenju nekog projekta strateškim donosi Vlada.– Vladin cilj je izravno pomoći u realizaciji svih velikih i vrijednih projekata koji mogu doprinijeti razvoju gospodarstva i povećanju zaposlenosti.

A Povjerenstvu je zadatak da maksimalno skrati sve procedure – rekao je jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je imenovan i predsjednikom Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Zakon predviđa i kazne za službenike i nadležne institucije koje investitorima neće na vrijeme izdavati potrebne dozvole i dokumente.– Nadležno tijelo koje će kasniti u izvršavanju zakonskih propisa kaznit će se sa 5.000 kuna po danu kašnjenja, a službenik koji je za to kriv ići će na disciplinski postupak – objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je imenovan zamjenikom predsjednika Povjerenstva. Ministri Vrdoljak i Grčić nisu željeli govoriti o konkretnim privatnim projektima koje očekuju da će se naći na listi. Spomenuli su samo Kupare. Grčić je dodao kako je ukupna vrijednost projekata iz energetskog sektora koji su trenutno u pripremi 32 milijarde kuna.

U prometnom sektoru u pripremi su projekti vrijedni šest milijardi, a projekti u željeznici koji bi se financirali iz fondova EU vrijedni su 8,6 milijardi kuna. Tri velika projekta javno- privatnog partnerstva (Trg pravde, KBC Rijeka i bolnica Varaždin) vrijedni su još 4,2 milijarde kuna. Koji će od tih projekata i kada biti proglašeni od strateškog značaja zasad još nije poznato.

Zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske

>> Evo tko će zapošljavati u ovoj godini!

Komentara 26

DU
Deleted user
13:37 13.01.2014.

Da nije tragično i žalosno, bilo bi smiješno. Poštovani drugovi, u demagogiji vam nema ravna trenutno na kugli zemaljskoj.

AT
alojz.tonja
13:28 13.01.2014.

Dragi kukurikavci,vaših projekata u pripremi je narodu dosta!Nakon proteka dvije neplodne-poražavajuće godine vapeg vladanja-ne upravljanja,kako ste kod preuzimanja vlasti najavili,ovom narodu je dosta!Dajte ostavku i prepustite vođenje države onima koji će to bolje raditi!!!

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:51 13.01.2014.

Već provjereno 1000x ....... Ukoliko želiš da se nešto nikada ne riješi ili ne učini.....osnuj povjerenstvo. Toliko je dovoljno reći o njihovim "investicijama" i "ulaganjima"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije