Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vlada funkcionira'

Grčić: Da nije bilo zahtjeva Europske komisije, Hrvatska bi ostvarila rast

Branko Grčić Ranko Ostojić Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
05.05.2014.
u 17:05

Branko Grčić i Ranko Ostojić u Splitu sa saborskim zastupnicima iz Splitsko-dalmatinske županije i županom Zlatkom Ževrnjom raspravljali su o prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju i tome što donosi za lokalnu samoupravu, a govorilo se i županijskim strateškim projektima.

Potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Ranko Ostojić te saborski zastupnici iz Splitsko-dalmatinske županije na sastanku koji je sazvao župan Zlatko Ževrnja u Splitu, razgovarali su o prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju i strateškim projektima u županiji.

Predstavnici gradova i općina izrazili su bojazan da će ih novi Zakon ostaviti bez novca, a Grčić ih je uvjeravao kako je novi sustav, iz kojega izlazi 80, a ulazi 105 novih jedinica lokalne samouprave, pošteniji.

– Zakon je pripremila prošla, HDZ-ova vlada, a mi ga predlažemo – rekao je Grčić.
U sustavu će biti oko 280 jedinica lokalne samouprave. Oni koji su dosegli razinu razvijenosti od 75 posto prosječnog BDP-a izgubit će određene prihode. Iz sustava izlazi 80-ak, a ulazi novih 105 jedinica. Ugrađene su mjere za brdsko-planinska područja, kako neke općine ne bi ostale bez novca. a na snazi ostaje i Zakon o otocima.

Grčić je nabrojao i brojne projekte koji se pripremaju za apliciranje iz europskih fondova. Biokovka u Makarskoj, Blaca na Braču, Eko marina, Dom mladih u Splitu, izgradnja vanjskih vezova u splitskoj Luci…

Grčić je odbio odgovarati na pitanja vezana uz ministra Slavka Linića. Rekao je samo da Vlada apsolutno normalno funkcionira, a Ranka Ostojića novinari su uhvatili na izlasku iz zgrade županije. Pravio se da ništa ne zna o najnovijoj aferi s ministrom Slavkom Linićem. Smatra da za posezanje za političkom odgovornošću treba prvo sačekati da se potvrde eventualne sumnje. 

– Vi novinari svašta pišete, ponekad i istinu, što se toga tiče. Što je tu novo? – rekao je na traženje da komentira napise u novinama.

Inače, saborski su zastupnici demonstrirali jedinstvo. Nakon sastanka ostali su u živom razgovoru Nevenka Bečić (HGS), Duje Marasović (HDZ) i Marin Jurjević (SDP), a jedno su im vrijeme društvo pravili Ante Babić (HDZ) i SDP-ov ministar Ranko Ostojić.

Svi oni zadržat će se u Splitu nekoliko dana. U utorak je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Ivo Leko. U srijedu će sudjelovati u procesiji i svetoj misi u povodu Dana splitskog patrona, Svetog Dujma.

Grčić je izjavio i kako bi Hrvatska ove godine vjerojatno ostvarila gospodarski rast da nije bilo rezanja proračunskog deficita za 2,3% na zahtjev Europske komisije.

>> Slavko Linić pisao Milanoviću: Pročitajte što mu je poručio

Komentara 34

AJ
ajmo
17:38 05.05.2014.

Čovjeće ovi nisu točni sad je EU kriva ma nemogu vjerovat da su ovi tak ludi . Pa gadovi jedni sve ste uzeli narodu onaj Linič koji če ako bog da za koji dan imati lisice na rukama uzeo je i pepeo na zgarištu sve sve ste upropastili. Jedno još nist uspjeli a to je ,niste još oružje digli na narod koji maltene gladuje nadam se da i nečete a možda hočete ko zna.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
17:18 05.05.2014.

Da.... Ziher tebi vjerujemo... Ti i tvoji drugovi ste pokazali vašu (ne)sposobnost u vođenju ove države...

LB
lela.baborela
17:37 05.05.2014.

Grčić:Da nije bilo zahtjeva EU Hrvatska bi ostvarila rast. Ma Vi ste experti glede rasta, evo već 2 i pol godine ponavljate tu rečenicu, a od rasta ni r.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije