Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pernar će natjerati Vladu da bolje objasni koristi od EU

Sabor je postao mjesto gdje će se debatirati i o sastancima Europskog vijeća, ali čuti i krajnje euroskeptični pogledi
31. listopada 2016. u 21:13 96 komentara 13772 prikaza
Prenar Plenković
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Više nego ikad dosad rasprave o EU postaju sastavni dio unutarnjopolitičkih debata u Hrvatskoj nakon što je prošli tjedan postalo jasno da će se u Saboru redovito raspravljati i o sastancima Europskog vijeća.

Već na početku rada novog saziva Sabora iskristalizirala se situacija u kojoj se može očekivati da će se čuti i krajnji pro-EU stavovi, za koje se zalažu novi premijer Plenković i njegovi ministri, ali i radikalni anti-EU stavovi, koje zastupa novi i najaktivniji zastupnik Ivan Pernar iz Živog zida.

Između tih dviju krajnosti, tu je još i Most, koji zahtjevom za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu želi graditi svoju politiku na ispravljanju jedne od percipiranih nepravda koje su EU i druge zemlje članice učinile Hrvatskoj tijekom pregovora.

Sve to ima potencijal stvoriti raspravu u kojoj će se odgovoriti i na pitanje koje je mnogim građanima još nedovoljno obrazloženo ili im na njega nije odgovoreno: što točno Hrvatska ima od članstva u euroatlantskim integracijama?  

– Ulaskom u EU ne da nismo dobili novo tržište, nego smo izgubili i naše vlastito – smatra Pernar, a o NATO-u kaže da Hrvatska u tom savezu nije članica koja odlučuje, već smo “sluga koji sluša i radi ono što mu se kaže”.

Povjesničar Ivo Banac kaže da je svaka rasprava vezana uz EU i NATO dobrodošla.

Ivan Pernar O tajnim društvima Pernar: Susreo sam se s predstavnikom masonske lože, ali Isus nam treba biti uzor pernar miro kovač mu uzvratio Pernar: Hrvatska šalje našu vojsku na rusku granicu Ivan Pernar RASPRAVA U SABORU Pernar pohvalio Marasa: Mislio sam da će biti lutak, ali on se ponio kao muškarac

– Kod Pernara je najgore to da on ne shvaća ni EU ni strateški trenutak u Europi i na Balkanu. On nas zapravo želi razoružati pred Rusima. Važno je imati na umu da mi razgovaramo o našim percepcijama u EU kao tvorci politike u EU. Siguran sam da će Plenković i drugi naći način da tu raspravu postave uvjerljivo i narodu pristupačno – kaže Banac.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je načelno dobro sve što propituje relevantne političke događaje.

– Istina je da se o temama vezanim uz EU uglavnom nije govorilo suvislo, nego je govor o Bruxellesu bio na razini govora o Moskvi do 1945. Čini mi se da i Plenković i Stier shvaćaju da je potrebno izboriti se za bolju legitimaciju EU, makar i naknadno. A oni koji to napadaju s pozicije teorije zavjere shvaćaju da je to tema koja im može donijeti popularnost – dodaje Puhovski. 

Kad je riječ o koristi koju Hrvatska ima od članstva u EU, najčešće se spominju strateško pozicioniranje u klub razvijene Europe umjesto na manje razvijen i manje stabilan Balkan te financijska korist Hrvatske kao neto primateljice novca iz proračuna EU. Banac spominje još nešto:

– Istina je da ima puno birokratskih problema vezanih uz EU, ali treba razbiti i stereotip i reći da tako postavljen sustav EU sprečava širenje nekih naših rak-rana, primjerice korupcije. Jer, ne možete se balkanskom korupcijom javljati na natječaje u EU.

>> Sinčić: Spreman sam otići iz
 Sabora na roditeljski dopust

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar Abcda
  Abcda:

  Pernaru smeta sto je HR u EU i NATO-u a Srbija nije.... Pernar, ciji si ti igrac, tko te placa da pljujes po Hrvatskoj ??

 • atilla sb 1986:

  tomislave,i "ceo" vecernji list...hebo vas pernar više

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Pernar je obični zgubidan i ništ koristi, isto kao i Sinčić a i novi im pajdaš Maras...