Naslovnica Vijesti Svijet

Novi dokument Vatikana: Pepeo se ne smije čuvati kod kuće ili rasipati

Nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu ili čuvati pepeo kao uspomenu, navodi Kongregacija za nauk vjere
26. listopada 2016. u 19:00 5 komentara 2859 prikaza
Pope
Foto: REUTERS/Remo Casilli

Crkva dopušta kremiranje, ali prednost daje ukopu tijela. Također, ne dopušta čuvanje pepela pokojnika kod kuće, a onima koji žele prosuti pepeo po prirodi uskratit će kršćanski sprovod, objavila je Sveta Stolica u naputku Kongregacije za nauk vjere „Ad resurgendum cum Christo“ (Da bi se suuskrslo s Kristom) o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja, koji su jučer predstavili pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Müller, tajnik Međunarodne teološke komisije o. Serge-Thomas Bonino, O.P., te savjetnik Kongregacije za nauk vjere mons. Angel Rodríguez Luño.

Kao razlog objavljivanja naputka navodi se činjenica da se praksa kremiranja uvelike proširila u brojnim zemljama, ali su se istodobno počele širiti nove ideje koje se kose s vjerom Crkve, javlja Izvještajna katolička agencija IKA.

Ivan Pavao II. Uloga Vatikana Vatikan je Hrvatsku priznao zbog prava naroda na državu, a ne zbog vjernosti papi Papa Franjo OŽALOŠĆEN SUKOBIMA Papa oplakuje mrtve u Iraku i moli za mir u toj zemlji

Ne smeta duši

Crkva, naime, „snažno preporučuje“ da se tijela preminulih pokapa na groblju ili na drugome svetom mjestu i ne dopušta stavove i obrede koji „uključuju pogrešna poimanja smrti, gdje se smrt shvaća bilo kao konačno uništenje osobe, bilo kao trenutak njezina stapanja s Majkom prirodom ili sa svemirom, bilo kao etapu u procesu reinkarnacije, bilo kao izbavljenje iz ‘tamnice’ tijela“, upozorava se u dokumentu, objašnjavajući kako pokop na grobljima ili na drugim svetim mjestima na prikladan način odgovara pobožnosti i poštovanju koje se duguje tijelima pokojnih vjernika, koji su po krštenju postali hram Duha Svetoga. K tome „pokapanje tijela potiče članove obitelji i cijelu kršćansku zajednicu na spomen i molitvu za pokojnike, kao i na čašćenje mučenikâ i svetaca“.

Međutim, kako postoje mjesta gdje se „iz higijenskih, ekonomskih ili društvenih razloga pribjegava spaljivanju tijelâ“, dokument kaže da „Crkva ne vidi doktrinarne razloge zbog kojih bi tu praksu zabranjivala budući da kremiranje pokojnikova tijela nema veze s njegovom dušom i ne priječi božansku svemoć da uskrsne tijelo te, stoga, ne predstavlja objektivno nijekanje kršćanskoga učenja o besmrtnosti duše i uskrsnuću tijelâ“.

No istodobno naglašava kako Crkva i dalje daje prednost pokapanju tijelâ, jer se time iskazuje veće poštovanje pokojnima. Spaljivanje nije zabranjeno, “osim ako je izabrano zbog razloga protivnih kršćanskomu nauku” i „Crkva kod takvoga sprovoda postupa u skladu s odgovarajućim liturgijskim i pastoralnim uputama, pazeći posebno na to da se izbjegne svaki oblik sablazni ili vjerske ravnodušnosti“.

Iznimke u teškim prilikama

Dokument izričito navodi da se pepeo pokojnika mora čuvati na svetom mjestu, tj. groblju. S time da „samo u teškim i izvanrednim okolnostima, vezanim uz kulturalne uvjete mjesnoga karaktera, ordinarij, u dogovoru s biskupskom konferencijom ili sinodom biskupâ istočnih Crkava, može dati dopuštenje za čuvanje pepela u vlastitome domu“, koji „ne smije biti razdijeljen na više obitelji i potrebno je uvijek zajamčiti poštovanje i prikladne uvjete čuvanja“.

„Da bi se izbjeglo svaku vrstu panteističke, naturalističke ili nihilističke dvosmislenosti, nije dopušteno prosipati pepeo u zrak, na tlo ili u vodu ili na neki drugi način, odnosno čuvati kremirani pepeo kao uspomenu na pokojnika, u komadima nakita ili drugim predmetima, imajući na umu da se za takva postupanja kao razlog izbora spaljivanja ne mogu navoditi higijenski, društveni ili ekonomski razlozi“, navodi novi dokument, dodajući da, čak i da se radi o pokojnikovoj želji za tako nečim, Crkva će mu uskratiti kršćanski sprovod.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar dusko.besenic.3
  dusko.besenic.3:

  Oni koji istinski vjeruju u Boga, ne obraćaju pažnju na to što njegovi samoproglašeni "predstavnici" propisuju i naređuju u njegovo ime! Kada su to primili "instrukcije" šta je njemu drago, a što nije?! Bajke za djecu i neke odrasle.

 • fatianegra51:

  Kao pravi krscanin ,delujem suprotno. Moji ostaci idu u Dravu ! Hvala Bogu !

 • zlatko.harapin53:

  Sva sreća da Vatikan nema zakonskih prava takvo što nametnuti i ne-vjernicima.