Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PREDAVANJA O ČETNICIMA

Penava o Hasanbegoviću: Razgovarat ćemo i vidjeti hoćemo li nastaviti suradnju ili se pak razići

Zagreb: U Saboru otvorena izložba "Da se ne zaboravi Vukovar!"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.03.2023.
u 16:22

Do sada smo imali korektnu suradnju s Hasanbegovićem, ali isto tako ne bježimo niti od činjenice da on kao znanstvenik ima pravo govoriti i nastupati. Međutim, mislim da treba odlučiti hoće li biti znanstvenik ili političar, rekao je Penava

Nakon održanoga znanstvenog kolokvija na Hrvatskom institutu za povijest na kojemu je tema bila „Bosanska golgota četnika 1945. godine“, a gdje je sudjelovao i Zlatko Hasanbegović, oglasio se i Domovinski pokret. – Bez obzira na određene povijesne činjenice koje ukazuju na to kako su na Bleiburgu, pored većinskih Hrvata, stradali i pripadnici nekih drugih naroda, to nikako ne može biti izgovor srbijanskim povjesničarima da u središtu Zagreba pokušavaju rehabilitirati četničke zločine koji su nad hrvatskim narodom počinjeni prije toga, a ponovljeni devedesetih. Domovinski pokret zbog toga od Zlatka Hasanbegovića očekuje javnu ispriku svima onima koje je njegov privatni nastup povrijedio – stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Na istu temu razgovarali smo i s predsjednikom Domovinskog pokreta Ivanom Penavom koji je rekao kako Hasanbegović nije član Domovinskog pokreta, ali da je kao predsjednik „Bloka za Hrvatsku“ dio Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru. – Do sada smo imali korektnu suradnju s Hasanbegovićem, ali isto tako ne bježimo niti od činjenice da on kao znanstvenik ima pravo govoriti i nastupati. Međutim, mislim da treba odlučiti hoće li biti znanstvenik ili političar – rekao je Penava.

I on navodi da znanost može i treba otvarati razne teme i govoriti o njima, ali ipak i da tema ovoga predavanja nije bila potrebna te da joj u vrijeme inflacije i raznih afera nije niti mjesto niti vrijeme. Kaže i da isto tako niti Hasanbegović se ne treba čuditi što Klub zastupnika Domovinskog pokreta traži ispriku radi svojih članova i simpatizera.

– Ne želim ništa nametati niti razmišljati što bi moglo biti niti donositi bilo kakve ishitrene odluke. Sjest ćemo i razgovarati o tome hoćemo li nastaviti suradnju ili se pak razići i svatko nastaviti svojim putem – rekao je Penava. 

VIDEO Crnogorski vozač u kombiju prevozio 250 kilograma marihuane, otkriven kod Lučkog

Komentara 7

ZI
zinegoid
18:08 02.03.2023.

u ovoj državi ništa nije čudno, usudio bih se reći niti slučajno. naime kako su jugosloveni na vlastima, zna se da su uvijek bili u dobre sa četnicima, nema spomena na četničke zločine koje su počinili na prostoru dalmacije i šire, čak prije ustaške torture. spriječava se obilježavanje nekih zbivanja kao u omiškom zaleđu, kao na primjer gdje pupavac odlazi sa ražnjem slaviti, što...

LL
Litos(l)av
17:42 02.03.2023.

LOL dok je Penave i ostalih diletanata HDZ i Most ne trebaju brinuti za svoj politički prosperitet. Središnjica im servira spin da je Hasan organizirao neki skup na kojem se pokaže ne da ga nije organizirao već nije bio ni predavač (čovjek sjedio u publici), a oni nasjednu k'o zadnji šmokljo.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
18:01 02.03.2023.

A što je to sporno rekao ? da su i oni stradali na 1945 ? pa to je činjenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije