Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Penava: Hrvatska ne radi sustavno i planski na suzbijanju komaraca, zakazali smo, nema vizije

Konferencija za novinare u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/2
04.07.2019.
u 15:44

Penava je radi zasluga u suzbijanju komaraca na području Vukovara uručio zahvalnicu vlasniku osječke tvrtke Air Tractor Miroslavu Vlašiću koji se složio da država djeluje samo vatrogasno u suzbijanju komaraca.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako će nadležnima u državi poslati Inicijativu kako bi se pitanje komaraca riješilo na način da se građanima omogući normalan i kvalitetan život. Pojasnio je kako je razlog tome što građani Vukovara, ali i Vukovarsko – srijemske županije, svjedoče pravoj najezdi komaraca ali i činjenica da je RH kao država zakazala u rješavanju ovog problema.

-Grad Vukovar kao jedinica lokalne samouprave ulaže maksimalne napore ali izostaju konkretni i sustavni koraci od strane nadležnih tijela na državnoj razini kao i same države. Nemamo zrakoplove, nemamo pilote ali imamo veliki problem s komarcima. Ponašamo se kao da nismo država i djeluje se isključivo vatrogasno. Koja je funkcija zdravstva s aspekta brige za javno zdravstvo, sprječavanje širenja zaraznih bolesti kao i same znanosti, rekao je Penava.

Dodao je kako svjedočimo nedostatku vizije, ozbiljnosti ali i svijesti na da istoku države postoje ljudi koji žive u selima i gradovima i koji žele imati jednako pravo na kvalitetan život kao i svi u državi. Najavio je da će, ako izostanu konkretne mjere, razmisliti o kupovini zrakoplova za tretiranje komaraca o čemu je već razgovarao s županom Osječko – baranjske županije Ivanom Anušićem.

Penava je radi zasluga u suzbijanju komaraca na području Vukovara uručio zahvalnicu vlasniku osječke tvrtke Air Tractor Miroslavu Vlašiću koji se složio da država djeluje samo vatrogasno u suzbijanju komaraca. Njegova tvrtka trenutno ima jedan zrakoplov za tretiranje komaraca tako da je prinuđen iznajmljivati zrakoplove i pilote iz Mađarske. Kako se radi i kakva je organizacija govori i činjenica da s pilotima iz Mađarske u zrakoplov sjedaju i članovi Aero kluba Borovo koji im pomažu da se orijentiraju u prostoru.

Foto: Branimir Bradarić

-Nekada je tvrtka gdje sam nekada radio, Privredna avijacija Osijek, imala 22 zrakoplova koja su radila ovaj posao. Već godinama samo ja i moja tvrtka radimo taj posao. Uz to ne školujemo nove pilote, a nitko me nikada nije pitao je li mi avion registriran, je li plovidben, imam li goriva, ulja, kako plaćam pilote… Radit ću ovo dok mogu da radim, a što će biti poslije ne znam, rekao je Vlašić koji sa svojim zrakoplovom i onima koje iznajmi pokriva tri slavonske županije kao i Međimursku županiju koja također ima problema s najezdom komaraca.

Pojasnio je i kako radi zakonskih odredbi jednomotorni zrakoplovi ne smiju tretirati komarce iznad naseljenih mjesta radi opasnosti da otkaže motor i mogućnosti da se zrakoplov tada sruši na naseljeni dio. Tretiranje iznad gradova bilo bi moguće kada bi na raspolaganju imali dvomotorne zrakoplove kakvih trenutno nemaju.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota, koja već godinama radi na suzbijanju komaraca na području Vukovara, rekao je kako bi se najbolji rezultati postignuli kada bi se tretiralo područje cijele županije, a ne da se radi točkasto.

-Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je po zakonu osigurati sredstva za suzbijanje komaraca i dezinsekciju. To u Vukovarsko-srijemskoj županiji radi samo Grad Vukovar, a i Općina Borovo je ove godine osigurala sredstva. Ostali to ne rade ali se to očigledno ne kontrolira niti sankcionira, rekao je Šota.

Kazao je i kako je na području Vukovara tijekom ove godine odrađeno 8 larvicidnih tretiranja, 5 adulcitnih i 2 avio tretmana. Očekuje se uskoro i tretiranje iz zraka iz sredstava koja je osigurala Vlada RH.

-Do avio tretiranja u centru Vukovara imali smo, u 15 minuta, 85 uboda komaraca, a u gradskoj četvrti borovo naselje 107 uboda. Poslije avio tretiranja, 24 sata kasnije, u centru je bilo nula uboda, a u naselju Budžak, gdje ih je najviše bilo, imali smo zabilježena 4 uboda. Avio tretiranjem pokrivamo 2500 hektara površine, a zamagljivanjem iz vozila dodatnih 1500 hektara. Inače, cijena po hektaru za avio tretiranje iznosi 30 kuna, pojasnio je Šota.

Konferencija za novinare u Vukovaru
1/10

Komentara 3

VO
vorda400
18:41 04.07.2019.

Ha ha ha za suzbijanje komaraca treba vizija??? ne nego treba lovu koja je preusmjerena u općine sa hrpom uhljeba uložiti u pravovremeno špricanje komaraca

YY
yy1
17:39 04.07.2019.

Penava jadniće ti si poćeo dobro ali te plenki i njonjo brzo ušutkaše.

BO
borcanac
19:00 04.07.2019.

Hrvatska vlada radi samo dobro u pljackanj svog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije