Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pelješki most

Stigla žalba Astaldija koji je i prije pokušao graditi u Hrvatskoj, ali to je bio fijasko

Pelješki most
25.01.2018.
u 19:28

Talijani su raskinuli ugovor za autocestu Zagreb – Goričan i RH im je morala isplatiti 900 milijuna kuna

U Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) jučer je stigla žalba talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas na odluku Hrvatskih cesta da gradnju Pelješkog mosta povjeri kineskom konzorciju predvođenom tvrtkom China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Žalba je podnesena odnosno poslana poštom u predviđenom roku od deset dana od dana donošenja odluke o odabiru, a koji je istekao u ponedjeljak. Hrvatske ceste ponudu Astaldija i Ictasa nisu ni uzele u obzir kod odlučivanja koga će odabrati za graditelja mosta jer su njihovu ponudu odbili zbog jamstva za ozbiljnost ponude koje nije bilo sukladno odredbama iz natječajne dokumentacije. Talijani i Turci su za gradnju Pelješkog mosta ponudili 2,5 milijarde kuna, CRBC-ova ponuda teška je 2,08 milijardi kuna, dok je Strabag, koji se također žalio, ponudio da će most sagraditi za 2,6 milijardi kuna. Astaldi je već nakratko pokušao graditi u Hrvatskoj i to autocestu Zagreb – Goričan krajem 90-ih prošlog stoljeća.

Talijani su s hrvatskom državom sklopili ugovor o koncesiji na toj autocesti, no vrlo brzo je došlo do raskida suradnje. Astaldi i Republika Hrvatska osnovali su zajedničko poduzeća Transeuropska autocesta Zagreb – Goričan, a spor je nastao oko zatvaranja financijske konstrukcije za taj projekt od 830 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Astaldi je raskinuo ugovor, a Hrvatska mu je odmah na temelju jamstva isplatila 900 milijuna kuna. Talijani su tužili Hrvatsku arbitražnom sudu zbog izgubljene dobiti, a taj je spor završen nagodbom i isplatom 44 milijuna eura Astaldiju iz hrvatskog državnog proračuna. 

Komentara 35

GA
gamarema
19:41 25.01.2018.

Kolike smo mi pare izgubili zbog nesposobnih političara, pa to je za udarat glavom u zid od muke.!

SX
sudbina x
20:46 25.01.2018.

Tako je to kad hijene nanjuše nemoćnu žrtvu koja se ne zna braniti...

ŠT
ŠtoReći
20:58 25.01.2018.

ima li netko kome nisu morali platiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije