Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović:

'Je li EK tražio od Vlade rješavanje granice s BiH prije gradnje Pelješkog mosta?'

Zagreb: Ivan Lovrinović na izvanrednoj konferenciji o izgradnji Pelješkog mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
16.01.2018.
u 11:03

Lovrinović pita hoće li naši partneri u Europskoj uniji poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Pelješki most gradi na svom teritoriju

Je li točno da je Europska komisija tražila od Hrvatske vlade rješavanje pitanja granice na moru s Bosnom i Hercegovinom prije početka gradnje Pelješkog mosta, pitao je danas s izvanredne konferencije za medije u Saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Informaciju je, kaže, dobio iz krugova bliskih Vladi, pa želi znati je moguće odgađanje gradnje ovog kapitalnog projekta za Hrvatsku.

- Dobili smo informaciju iz samog vrha Vlade da je Europska komisija pisanim putem zahtijevala od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru s BiH prije realizacije projekta izgradnje Pelješkog mosta. Zato izravno pitam premijera, je li Europska komisija ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca tražila od hrvatske rješavanje pitanja granice na moru s BiH i je li početak gradnje mosta vezan uz sporazum o granici između BiH i Hrvatske na moru – zanima Lovrinovića. Pita i hoće li naši partneri u Europskoj uniji poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Pelješki most gradi na svom teritoriju.

- Ako ne budu poštovali suverenost i zamrznu financiranje dok se pitanje granice ne riješi, pitamo hoće li Vlada reagirati i kako će se postaviti u ovom slučaju? Je li Europska komisija prije odobravanja financiranja tražila od Vlade garanciju da je postignut sporazum između Hrvatske i BiH glede Pelješkog mosta? Ako je istina što smo doznali, tražimo odgovor ima li sve veze s najboljom ponudom i kasnijim odabirom kineskog izvođača da gradi Pelješki most sredstvima EU – nastavlja Lovrinović s pitanjima. Kada sve ovo sagleda, dodaje, pita se što je hrvatska diplomacija i politika radila proteklih 20 godina da nije riješila otvorene sporove sa susjedima.

Zagreb: Ivan Lovrinović na izvanrednoj konferenciji o izgradnji Pelješkog mosta
1/13

- Unatoč tome što je Hrvatska bila napadnuta, izložena agresiji i primala izbjeglice, slika Hrvatske u svijetu je bila pozitivna, bili smo žrtve i zašto to nismo iskoristili za povoljno rješavanje odnosa sa susjedima. Svi na štetu naše države i teritorija hoće rješavati svoje probleme, a mi ispadamo najsvadljivija nacija. Ovo je još jedan dokaz da nemamo nacionalnu strategiju i opet se izlažemo opasnosti novih troškova – brine se Lovrinović.

Zanima ga ima li i posjet Bosni i Hercegovini predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović ikakve veze s ovim pismom Europske komisije.

- Ako ona zna za to pismo, neka iz BiH odgovori je li ovo točno što smo doznali. A ako ne zna ništa o tome, onda dobijamo još jednu potvrdu da se u Hrvatskoj vode najmanje dvije vanjske politike – smatra Lovrinović.

Osvrnuo se i na sutrašnje aktualno prijepodne s kojim Sabor počinje ovogodišnje zasjedanje.

- Neću reći da ne očekujem ništa, ali očekujem nastavak načina rada Sabora kao i do sada, marginaliziranje najvažnijih problema od strane vladajućih i izvođenje performansa, sve vodi politiku u stanje koje možemo nazvati lakrdija – zaključuje Ivan Lovrinović.

Komentara 25

DU
Deleted user
11:54 16.01.2018.

Zanimljiv je taj Lovrinović. Kada je imao priliku biti u izvršnoj vlasti nije htio, a kritizirati zna.

Avatar southman
southman
11:45 16.01.2018.

Kakve veze ima razgraničenje sa Pelješkim mostom koji se gradi na nedvojbeno hrvatskom teritoriju !?

DR
droza
11:53 16.01.2018.

Ovaj Lovrinović promiče se u najvećeg populista na ovim prostorima. Naime, EK-a prihvatila je hrvatski prijedlog o spajanju hrvatskoga juga, o čemu svijedoči i odluka o dodjeli gotovo 400 mil.EUR bespovratnih sredstava za taj projekt. Nadalje, da postoji i najmanja pravna ili bilo koja druga zapreka po pitanju početka radova, ne bi bio niti objavljen, niti proveden natječaj za izvođače radova u kojemu su između ostalog konkurirali Talijanski, Austrijski, Kineski i još neki drugi građevinski konzorciji. Osim toga, izgradnji mosta s bosanske strane protivi se isključivo SDA, a njihovi stavovi nisu stavovi službene bosanske politike, odnosno Doma naroda u BiH. Znači, u nedostatku suvislih politika, Lovrinović na uštrb hrvatskih interesa, a poradi samopromocije, lupeta gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije