Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pavo Barišić izabran za redovitoga člana Europske akademije znanosti i umjetnosti

Dr. Barišić je izabran u I. razred – Humanističke znanosti.
05. lipnja 2021. u 15:36 8 komentara 1803 prikaza
Pavo Barišić na Paneuropskim danima
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/2

Zamjenik predsjednika Kluba hrvatskih humboldtovaca i bivši ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavo Barišić izabran je za redovitoga člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europea), priopćio je u subotu Klub hrvatskih humboldtovaca.

poziva sve da učine isto Austrijski kancelar Sebastian Kurz cijepio se AstraZenecom: 'Sretan sam, kao i mnogi drugi'

Odluku o primanju u članstvo, navodi se u priopćenju, donio je Senat Akademije temeljem zasluga u znanstvenim istraživanjima i drugim postignuća kandidata.

Europska akademija znanosti i umjetnosti ima sjedište u Salzburgu i okuplja više od 2000 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz cijele Europe.  Među njima nalaze se i 34 dobitnika Nobelove nagrade, a razdijeljeni su u osam razreda: humanističke znanosti, medicina, umjetnosti, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke i znanosti o okolišu, svjetske religije, korporativna i javna uprava.  Dr. Barišić je izabran u I. razred – Humanističke znanosti.   

Europska akademija osnovana je na prijedlog svjetski poznatoga kardiokirurga iz Salzburga Felixa Ungera, koji je bio njezin prvi predsjednik, tadašnjega nadbiskupa Beča kardinala Franza Königa i filozofa politike Nikolausa Lobkowitza, bivšega rektora sveučilišta u Münchenu i Eichstättu, koji je bio potpredsjednik i počasni predsjednik Akademije. 

Na osnivačkoj skupštini Akademije 1990. u Salzburgu nazočni su bili akademik Ivan Supek i tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu akademik Zvonimir Šeparović. 

G7 Finance Ministers meeting najmanje 15 posto G7 postigao povijesni sporazum o oporezivanju divova poput Googlea i Facebooka

Od 2020. predsjednik je Akademije filozof znanosti prof. dr. emeritus Klaus Mainzer.

Misija Europske akademije znanosti i umjetnosti je poticanje interdisciplinarne suradnje između uglednih znanstvenika iz svih područja, vodećih umjetnika i stručnjaka u upravljanju.  Njihova je zadaća proučavanje društvenih izazova i pomaganje u rješavanju složenih pitanja važnih za europsku budućnost i prosperitet.   Akademija sebe određuje kao živi izraz duhovnoga jedinstva Europe.  Akademija se, promičući disciplinarnu i interdisciplinarnu suradnju na europskoj razini, brine za očuvanje europskih vrjednota, njihova odgovarajućega položaja, zračenja i oplođivanja u svijetu.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja