Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet 16.10.

Pavliček: Očekujemo od patrijarha Porfirija da se pokloni žrtvama na Ovčari

Foto: Branimir Bradarić
1/3
11.10.2022.
u 15:22

Napomenuo je kako on nema ništa protiv dolaska patrijarha Porfirija u Vukovar kao niti da ikoga radi određenoga datuma proziva ili optužuje niti smatra kako je upravo 16. listopad ciljano odabran ali je i napomenuo kako vjerojatno postoji netko tko vodi računa oko protokola posebno vodeći računa o osjetljivim sredinama poput Vukovara koje su još uvijek prepune ratnih rana.

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je datum najavljenoga dolaska patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija nespretno odabran. Naime, prema najavama patrijarh Porfirije će u eparhiji Osječko baranjskoj i poljskoj boraviti u sljedeću subotu i nedjelju s tim što je u nedjelju, 16. listopada, najavljena njegova posjeta Vukovaru i posvećenje obnovljene pravoslavne crkve Svetoga Nikolaja kao i Srpskoga doma.

Podsjetio je kako upravo 16. listopada Hrvati obilježavaju obljetnicu pogibije general bojnika Blage Zadre koji je jedini general s područja Vukovara koji je aktivno sudjelovao u bitci za Vukovar. Isto tako Pavliček je napomenuo i kako je Vukovar najveće stratište i da je za vrijeme Domovinskog rata ubijeno 2.717 građana dok se 380 građana s područja Vukovara i danas vode kao nestali.

-Upravo stoga očekujem da će patrijarh Porfirije, u duhu ekumenizma i kršćanstva, da tijekom posjete Vukovaru pokloni se žrtvama Ovčare i ogradi od odlikovanja ratnog zločinca Vojislava Šešelja kojega je u srpnju ove godine odlikovala jedna eparhija SPC-a. bio bi to mali korak za patrijarha ali veliki korak za odnose Hrvata i Srba u Vukovaru i uopće odnose Hrvatske i Srbije.  – rekao je Pavliček.

Napomenuo je kako on nema ništa protiv dolaska patrijarha Porfirija u Vukovar kao niti da ikoga radi određenoga datuma proziva ili optužuje niti smatra kako je upravo 16. listopad ciljano odabran ali je i napomenuo kako vjerojatno postoji netko tko vodi računa oko protokola posebno vodeći računa o osjetljivim sredinama poput Vukovara koje su još uvijek prepune ratnih rana. Podsjetio je i na odlikovanje Šešelju rekavši kako su pripadnici njegovog četničkog pokreta pljačkali, ubijali i silovali po Vukovaru i Hrvatskoj kao i da se on sam više puta pojavljivao na okupiranim područjima.

Istakao je i kako povodom dolaska patrijarha u Vukovar, kojemu će to biti prva posjeta Vukovaru kao poglavara SPC-a, ne očekuje nikakve probleme niti prosvjede te da živimo u 21 stoljeću. 

VIDEO: Glavni britanski obavještajac: Rusi su iscrpljeni, nedostaje im oružja za rat, građani su počeli shvaćati što se događa

 

Komentara 5

TO
Torcida80
17:08 11.10.2022.

Hrvarska država mora inzistirati da u svakoj posjeti Srbijanskog predstavnika crkve ili države bude uvjet da se dotični poklone na Ovčari. To znači da priznaju Hrvatsku i njene žrtve za Domovisku pobjedu. Tek onda mogu se poklanjat Jasenovcu i njima drugim svetim mjestima

KA
karijes
23:38 11.10.2022.

U Opatovcu otkrivena još jedna od stotina jama kamo su najveći zločinci Europe partizani, komunjare sa svojim saveznicima žetnicima bacali mučki ubijene stotine tisuća Hrvata nakon rata. Kopilad tih zločinaca na svaki način sprječava lustraciju da se zločinci ne otkriju.

CR
cropress1
15:39 11.10.2022.

g.Pavlicek nemojte biti toliko navian...je li vam poznato da spc Hrvatsku uopce ne prizna kao drzavu....zasto se ne bi poklonio i u Veleprometu...?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije