Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pješačio od Rijeke

Pavlić izašao iz Vlade: 'Ja vas pozdravljam i doviđenja, vraćam se obitelji'

Zagreb: Sasa Pavlić izašao je iz zgrade Vlade nakon razgovora
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/39
05.04.2018.
u 13:21

– Ovdje je na trgu stotinjak ljudi. Toliko vam je stalo. I svima vama koji ste doma treba biti tako kako jest – poručio je Pavlić

Saša Pavlić, koji je prošli tjedan krenuo pješke iz Rijeke prema Zagrebu noseći križ, nešto prije 11 sati stigao je na Markov trg, nakon čega je ušao u zgradu Vlade s majkama bolesne djece. Oko 13.15 sati izašao je iz Vlade, rekao da je njegova medijska epizoda završila i otišao, a jedna od majki koja je bila s njim na razgovoru rekla je da je Pavlić predložio osnivanje radne skupine.

– Ono što je meni zanimljivo na kraju svega jest da je ministar Kujundžić rekao da će idući tjedan sazvati povjerenstvo i temeljito pregledati sve dokumente i razgovarati o tome da se djeca koja nemaju alternativu uključe u liječenje Spinrazom. Meni je to veliki korak da to uopće razmatraju, sad ostaje na njima hoće li taj posao odraditi, je li to floskula ili će se zaista nešto pokrenuti – rekla je.

Pavlić je ranije rekao kako ga je na križni put potaknulo to što Vlada nema novca za nabavu lijekova za bolesnu djecu, ali ima za vojne zrakoplove.

U nastavku pratite tijek događaja:

13.20 – Saša Pavlić je oko 13.15 sati izašao iz zgrade Vlade. Na pitanje je li vrijedilo sve što je napravio, rekao je da samo nosi poruke. Poručio je da se vraća obitelji.

– Ja vas sad sve pozdravljam, moja medijska epizoda je završila, ne dajem intervjue... Pozdravljam vas i doviđenja – rekao je Pavlić i otišao uz pljesak okupljenih.

Zagreb: Sasa Pavlić izašao je iz zgrade Vlade nakon razgovora
1/21

Majka koja je bila s njim u Vladi rekla je da je naglasila premijeru da se sve može kad se hoće te da je Pavlić predložio osnivanje radne skupine koja bi našla model za rješenje problema.

– Meni je zanimljivo na kraju svega da je ministar Kujundžić rekao da će idući tjedan sazvati povjerenstvo i temeljito pregledati sve dokumente i razgovarati o tome da se djeca koja nemaju alternativu uključe u liječenje Spinrazom. Meni je to veliki korak da to uopće razmatraju, sad ostaje na njima hoće li taj posao odraditi, je li to floskula ili će se zaista nešto pokrenuti – rekla je. Dodala je da je zadovoljna, ali i oprezna jer je dosad bilo puno obećanja.

– Pozdravljam to da će se pokrenuti. Sve ćemo vidjeti idući tjedan – rekla je majka.

11.55 – Na Markov trg došla je i Lana Lučić, majka djevojčice koja ima genetski poremećaj.

– Čovjek je ustao i napravio nešto o čemu većina nas koji su došli ovamo misli. Kad sam prvi put pročitala vijest, pomislila sam da je to vrlo hrabro i odvažno. On je stvarno krenuo i došao ovamo, to je nešto nevjerojatno – rekla je.

– Zanimljivo je da je ovo stvarno bio hod za život, a pogledajte odaziv. Ovo je hod za život. Naša država pušta da umru djeca koju imamo – dodala je.

Foto: Lucija Tošić

Na pitanje smatra li da će se ovim potezom išta postići, kaže da se nada, ali da ne zna jer dosadašnja iskustva pokazuju da baš i nije došlo do promjena. Nadala se, kaže, da će odaziv javnosti biti veći.

Njezina kći ima psa kojeg su dobili iz udruge za pse vodiče.

– Kad se rodila, rekli su da nikad ništa od nje, a evo... Sedam godina skakuće, veseli se, voli, ima psa, prijatelje, život i ima zašto biti na ovoj zemaljskoj kugli – rekla je Lana Lučić.

11.25 – To je veliki plemeniti čin. Ponajprije je išao kao čovjek, kao otac dvoje djece, zdrave djece. Napraviti nešto takvo je vrlo, vrlo plemenito. Ne može to svatko – komentirala je za N1 jedna majka koja ga je sa sinom dopratila do Markova trga.

Zagreb: Sasa Pavlić izašao je iz zgrade Vlade nakon razgovora
1/11

11.10 – Pred Markovim trgom našla se i jedna žena s natpisom ''Srce za ovršene'' koja je vičući pozvala na promjenu Ovršnog zakona. Rekla je kako ju je ostavio suprug, da gubi dom te da živi s 1390 kn mirovine. Poručila je i da bi mogla početi ubijati druge i dignuti ruku na sebe.

Foto: Lucija Tošić

– Borit ću se do kraja, dok srce kuca u meni. Plenkoviću, Bošnjakoviću, ne dam se – vikala je.

Sram vas može biti, Republiko Hrvatsko, Vlado – dodala je.

11.01 – Pavlić je primljen u zgradu Vlade s majkama s djecom, dok su okupljeni pljeskali.

10.59 – Ovdje je na trgu stotinjak ljudi. Toliko vam je stalo. I svima vama koji ste doma treba biti tako kako jest. To je vaša Vlada, vi ste je birali. To su vam prioriteti. Evo vam vaša Vlada, a mi odosmo svi što dalje odavde – poručio je također Pavlić.

Foto: Lucija Tošić

10.57 – Pavlić je poručio da ne treba kriviti samo političare, već da odgovornost leži na svima.

– Leži na sa svakom od nas četiri milijuna, koliko nas je ostalo, a bit će nas sve manje zbog ovoga. Mi odlučujemo kako ćemo živjeti i hoće li nas uopće biti. I nećemo imati djece zato što ih ne znamo zaštititi – rekao je Pavlić.

10.55 – Ove djece nema milijun, nema ih 100.000, ima ih stotinjak... Zar ne možemo učiniti za njih sve što treba? – rekao je vidno dirnut Pavlić na Markovu trgu.

– 'Ajmo lagano do domaćina – dodao je i krenuo prema Banskim dvorima. Na Trgu ga je dočekala i poznata zviždačica Vesna Balenović.

10.50 – Pavlić je stigao na Markov trg, gdje je dočekan aplauzom.

10.40 – Pavlić se Radićevom ulicom penje prema Markovu trgu u pratnji građana i novinara.

10.35 – Oko 10.25 Pavlić je već bio na Trgu bana Jelačića, gdje su ga dočekali građani i novinari, a uskoro je krenuo prema Markovu trgu. Na putu do tamo pridružilo mu se nekoliko majki s djecom.

– Nadam se da ćemo danas iz Zagreba krenuti s porukom da je ova Vlada donijela odluku da će ova djeca živjeti. Samo o njima to ovisi, samo o njih 20 gore ovisi hoće li ova djeca živjeti do idućeg Uskrsa – poručio je Pavlić na Trgu bana Jelačića, reagirajući na izjavu jedne majke s bebom koja je pričala o bolesnoj djeci.

10.20 – U Zagreb je već ranije stigao Marin Stošić, koji je također s križem putovao od Rijeke, dok je Pavlić bio zaostao na putu zbog ozljede noge. Stošić i Pavlić trebali bi se u 11 sati sastati na Markovu trgu.

– Pozivam premijera Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, ministra zdravstva g. Kujundžića i predstavnike udruga oboljelih da iskoriste današnji trenutak i nađu rješenje za problem neodgovarajućeg sustava liječenja djece danas u Hrvatskoj, a da ih građani podrškom čekaju vani – objavio je Pavlić danas na Twitteru.

– Danas je dan kada svatko od nas, građana Hrvatske, ima priliku napraviti za naše najmanje i najnemoćnije ono što može. Dođite na trg i barem dajte podršku, učinit ćete sretnima djecu, ali i sebe – dodao je.

Zagreb: Sasa Pavlić izašao je iz zgrade Vlade nakon razgovora
1/15

Komentara 383

GO
Gomila
10:40 05.04.2018.

Sto se ne bunis prtotiv davanja htvatskog novca srbijanskim udrugama

PP
pp
11:20 05.04.2018.

F 16 je prelijep zrakoplov. A za djecu ćemo lako. Ukinut financiranje parazitskih NGO i dajte svakom djetetu i može se liječit u najboljoj bolnici na svijetu.

Avatar southman
southman
10:59 05.04.2018.

Koliko bi ljudi a ponajprije djece stradalo u domovinskom ratu da smo imali eskadrilu F 16-ica tada ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije