Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez oluje

Pavle Kalinić: Meteorolozi su promašili za samo 100 kilometara

kalinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
10.08.2013.
u 20:00

Tresla se brda, rodio se miš! Ova otrcana narodna izreka najbolje opisuje bezrazložnu paniku koju su stvorili meteorolozi, mediji i političari najavljujući “veliko navrijeme”.

Tresla se brda, rodio se miš! Ova otrcana narodna izreka najbolje opisuje bezrazložnu paniku koju su stvorili meteorolozi, mediji i političari najavljujući “veliko navrijeme”. Sijevnulo je nekoliko munja, palo je tek “nekoliko kapi kiše” i zapuhao lagani povjetarac koji ne bi mogao pokvariti frizuru gradonačelnika Milana Bandića, a kamoli čupati stabla i rušiti crijep s krovova.

Tek je ujutro pala nešto obilnija kiša, ali bez popratnih apokaliptičnih sadržaja kao što su jaka tuča, razorni vjetar i grmljavinski pljuskovi. Bio je to običan ljetni pljusak, nikako “majka svih oluja”. Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u Zagrebu, smatra da se nije digla prevelika panika te da nisu od “muhe napravili slona”.

Bandićeva odgovornost

– Nije se pretjeralo. Meteorolozi su pogriješili za stotinu kilometara. Stradala je Ljubljana, Varaždin, Međimurje. Zagreb je na sreću pošteđen i meni to odgovara – kaže Kalinić, dodajući da stotinjak kilometara nije velika greška za meteorologe. Kalinić ističe da je grad morao reagirati jer su meteorolozi bili uvjereni da je vjerojatnost njihove prognoze od 50 do 80 posto.

Može se razgovarati i o Bandićevu pozivu da građani parkiraju svoje ljubimce u javne garaže, što je stvorilo gužve i izazvalo dodatnu paniku. Problem je u tome što u javnim garažama ima nekoliko tisuća mjesta, dok u gradu ima nekoliko stotina tisuća automobila.

To bi bilo isto kao kada bi Bandić ispržio dvije ribice na Jarunu pa onda pozvao sve građane da mu se pridruže na pikniku. Dok se gradske službe i mediji mogu izvlačiti na meteorologe, oni nemaju prevelik manevarski prostor jer nije riječ o maloj pogrešci. Njihova se pogreška može usporediti s “dobrim” Mandžukićevim udarcem iz kaznenog prostora koji završi u autu. Čak i ona mjesta koja su zahvaćena nevremenom, prije svih Varaždin i Međimurje, nisu bila pogođena baš onako kako su najavljivali meteorolozi. Ivan Čačić, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda, ističe da je došlo do kaosa s upozorenjima jer su upozorenja, osim DHMZ-a, koji je jedini ovlašten za taj posao, davale i neke drugo meteorološke organizacije sumnjive vjerodostojnosti. Tvrdi da DHMZ nije najavio vremensku kataklizmu kako su to prenijeli mediji.

U zatvor za lažno upozorenje

– Vrlo je pogrešno prenesena informacija DHMZ-a. Problem je u tome što mediji daju prostor Crometeu, a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane nakraj nadristruci – ističe Čačić, dodajući da u ozbiljnim zemljama samo ovlaštene institucije mogu izdavati upozorenja. Tako, na primjer, u Južnoafričkoj Republici ide u zatvor svatko onaj koji bez ovlaštenja izdaje upozorenja.

>>U subotu na kopnu osjetno svježije, mjestimice će padati kiša

>>Ništa od nevremena: Osvježenje stiglo, ali oluja zaobišla Zagreb

>>Strah od tuče: Garaže popunjene, automobile sklanjali i pod mostove

>>Noć u Zagrebu mirna: Srušeno tek jedno stablo u Pisarovini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije