Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna reforma još na čekanju

Paušalni porez na najam soba odredit će gradovi i općine

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.07.2018.
u 23:00

Čeka se odluka politike jer se ukidanjem najveće stope poreza na dohodak od 36 posto osigurava povišica za samo 40.000 osoba

Ministar financija Zdravko Marić trebao je jučer sindikate i poslodavce upoznati s prijedlozima poreznog rasterećenja, no razgovor je protekao u načelnoj raspravi, jer još uvijek nije donesena politička odluka kako će izgledati to rasterećenje.

Prema informacijama iz HNS-a, spuštanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto i dalje je glavni kamen smutnje. U javnosti je prevagnulo mišljenje da je bolje ići na rasterećenje cijene rada, nego na spuštanje opće stope, a kako se u sve uplela i mirovinska reforma, ima prijedloga da se taj novac iskoristi za isplatu dodatka na mirovine.

Premijer, međutim, pokušava održati HDZ-ovo obećanje iz izborne kampanje o nižem PDV-u. U HNS-u kažu da su o svemu razgovarali s ministrom Marićem prije desetak dana te da s njime “nemaju nikakav problem”. Sad je pitanje što će reći politika. Kod dohotka, razmatraju se dvije opcije, ili da se potpuno ukine stopa od 36 posto ili da se pomakne granica od koje se primjenjuje ta stopa na plaće veće od 30 tisuća kuna. Ministar za taj potez svakako treba podršku politike jer njime pogoduje manjoj skupini zaposlenih – ne većoj od 40 tisuća osoba.

Kako velika većina poreznih obveznika ne plaća porez na dohodak, njihova primanja mogu skočiti jedino ako im poslodavac digne plaće. Neki to od ove godine i čine zbog nestašice radne snage, a pritisak na rast plaća trebao bi doći i od sindikata. Sindikalac Vilim Ribić kaže da su sindikati u raspravi na GSV-u otvorili pitanje “poreza na nekretnine u kontekstu poreznog rasterećenja te o tome što ono donosi ekonomiji i kome”. Od početka 2019. trebao bi porasti i paušalni porez za iznajmljivače stanova, a kako doznajemo, načelno je dogovoreno da visinu paušalnog poreza – koji je sad 150 do 300 kuna po ležaju godišnje – određuju gradovi i općine, a ne država.

Slično kao i kod prireza, Vlada bi mogla postaviti granice unutar kojih će se gradovi i općine kretati. HNS kaže da im je prihvatljiv predloženi model, budući da se paušalni porez na iznajmljene sobe nije mijenjao godinama. Ministar je sindikatima predočio i prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti koji obavezuje državu da smanjuje javni dug i racionalno troši javni novac, no Ribić smatra da je takvo ograničenje nacionalno neodgovorno jer “oduzima našoj politici bilo kakav alat da se vlastitim naporima izvučemo iz katastrofalnog stanja koje je dovelo do iseljavanja, niskog rasa i socijalne apatije”.

Komentara 4

ZA
zac111
23:17 24.07.2018.

ajde udrite jos po narodu gamad jedna

MI
mislav22
13:33 25.07.2018.

Dignuti plače onima koji najmanje zarađuju. Oni koji imaju po 150000 kn i više ne treba okakšavati život jer im je tako i onako puno lakše nego velikoj većini u državi. Tako ćete produbiti samo jaz među ljudima. Valjda je vlasti u interesu da svi dobro žive a ne samo 5% ljudi.

BS
@bserver
23:35 24.07.2018.

šta ribić uvodi porez na nekretnine? Prolupao je dečko izgleda totalno, sedativi pod hitno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije