Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet hrvatskoj

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao u Vukovar

Vukovar: Dolazak Patrijarha srpske pravoslavne crkve Porfirija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/12
15.10.2022.
u 18:46

Zavisi od nacionalnosti, netko odobrava dolazak patrijarha, a netko opet ne. Isto tako ima i onih kojima je svejedno i kojima je više dosta korištenja Vukovara u „dnevno političke svrhe“ i koji samo žele normalno živjeti.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije u popodnevnim je satima stigao u Vukovar. Organiziran mu je doček na kojem su bili čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednica vlade Anja Šimpraga.

U nedjelju,16. listopada, najavljeno je središnje događanje radi kojega se i odlučio za posjet Vukovaru. Naime, patrijarh i više vladika SPC u nedjelju će posvetiti obnovljenu crkvu Svetoga Nikolaja i Srpskoga doma. Kako doznajemo u sklopu molitve, koju će predvoditi patrijarh, biti će i njegovo obraćanje vjernicima i građanima.

Dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar, podsjetimo, ponovno je uzburkao duhove u gradu u kojemu je malo potrebno da se svatko „svrsta u svoje stado“. Zavisi od nacionalnosti, netko odobrava dolazak patrijarha, a netko opet ne. Isto tako ima i onih kojima je svejedno i kojima je više dosta korištenja Vukovara u „dnevno političke svrhe“ i koji samo žele normalno živjeti.

15.10.2022.,Vukovar - Dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Oni koji su za dolazak patrijarha kažu kako se radi po poglavaru jedne crkve i koji sigurno ne dolazi da dodatno uznemirava građane. Oni koji su pak protiv dolaska patrijarha u Vukovar podsjećaju na ratne rane i činjenicu da se 16. listopada obilježava smrt generala bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla. Upravo na to su ukazali i predstavnici Hrvatskih suverenista na konferenciji za novinare kada je predsjednik stranke i saborski zastupnik Marijan Pavliček poručio kako nema ništa protiv dolaska patrijarha u Vukovar ali i da je datum malo nesretno izabran.

Pavliček je tom prilikom poručio kako očekuje od patrijarha da se pokloni žrtvama Ovčare i ogradi od odlikovanja Vojislava Šešelja kojemu je odlikovanje uručio jedan od episkopa SPC-a. Na sličnom tragu su i iz Domovinskog pokreta iz čijeg Odbora za branitelje je također ukazano na datum koji nije dobro izabran.

I predsjednik Odbora Tomislav Josić kazao je kako nema ništa protiv dolaska patrijarha u Vukovar kao niti protiv slavlja radi obnovljene crkve ali i da se moralo više voditi računa o datumu i razgovarati. Kazao je i kako im se javljaju građani iz cijele Hrvatske s zahtjevima da se dolazak patrijarha zabrani ali i da nema informacija o bilo kakvim mogućim prosvjedima. Poručio je i kako Vukovaru i Vukovarcima treba mira kako bi se zaboravila ili barem pokušala zaboraviti ratna događanja i stradanja.  

Komentara 67

UV
Uvijeksevratim
19:03 15.10.2022.

Stigla sotona u Vukovar.

RE
remarga
19:05 15.10.2022.

Uhititi i osuditi na 10 godina zatvora. Nakon odslužene zatvorske kazne trajno zabraniti ulazak u Republiku Hrvatsku njemu i svim poglavarima srpske agresorske crkve.

ME
MehutoGonzales
19:10 15.10.2022.

Sramota za državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije