Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško do odgovora

Pas uginuo iscrpljen od karcinoma, vlasnici tvrde da je nestao

Foto: Privatni album
1/2
19.04.2022.
u 11:30

Protiv vlasnika koji nije na vrijeme prijavio nestanak psa čija je lešina pronađena u šikari u Sloboštini, s lancem oko vrata, inspekcija je podnijela optužni prijedlog

Pas čija je lešina pronađena u novozagrebačkom naselju Sloboština uginuo je od posljedica kronične iscrpljenosti organizma zbog metastaziranog karcinoma jetre. Pokazali su to rezultati razudbe i ujedno isključili nasilno uginuće, doznajemo iz odgovora Državnog inspektorata Republike Hrvatske koji smo dobili tek nakon zahtjeva za pristup informacijama.

Naime, na prvi upit o psu pronađenom u Sloboštinu, poslan još u siječnju, iz DIRH-a su se pozvali na Zakon o Državnom inspektoratu, inspekcijsku tajnu i obvezu čuvanja dokumentacije, podataka i dokaza. Kako nisu odgovarali ni na ponovljeni upit, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama obratili smo se službenici za informiranje DIRH-a. Od nje smo doznali da je proveden veterinarsko-inspekcijski nadzor na adresi u Novom Zagrebu, kao i da je utvrđeno da je pas s brojem čipa očitanim na lešini uginuo 27. siječnja 2020. godine, kako je upisano u bazi podataka Lysacan. Prema izjavama vlasnika, pas je uginuo u siječnju 2020., oni su pozvali higijeničarsku službu Grada Zagreba koja je psa odvezla u kafileriju. Od službenice za informiranje doznali smo i da je lešina psa pronađena u Sloboštini poslana na Veterinarski institut kako bi se utvrdilo vrijeme, način i uvjeti uginuća psa, nakon čega će postupiti po zakonu.

 

Osim uzroka uginuća, iz DIRH-a su nam istodobno otkrili i da je protiv vlasnika podnesen optužni prijedlog jer nije mogao predočiti dokaz o zbrinjavanju lešine psa uginulog 2020. godine. S obzirom na to da nismo dobili objašnjenje kako je u siječnju 2022. godine pronađena lešina psa za kojeg u Lysacanu piše da je uginuo dvije godine ranije, tko je pogriješio i je li netko manipulirao službenim podacima, zatražili smo odgovore na dodatna pitanja.

– Nadzorom je utvrđeno da je vlasnik 2020. tražio brisanje psa iz upisnika Lysacan. Do tada je posjedovao dva psa iste pasmine i iste starosti. U siječnju 2022. godine isti vlasnik prijavljuje nestanak (drugog) psa i traži njegovo brisanje iz upisnika Lysacan. Veterinarska inspekcija zaprimila je prijavu o pronađenoj lešini te je nadzorom utvrđeno kako je pronađeni pas izbrisan iz upisnika 2020. godine. Također je utvrđeno da je vlasnik 2020. zatražio brisanje pogrešnog psa iz upisnika. S obzirom na to da vlasnik nije mogao predočiti dokaz o zbrinjavanju lešine psa iz 2020. (komercijalni dokument ili račun) i zato što nije u zakonski propisanom roku prijavio nestanak psa 2022. godine, podnesen je optužni prijedlog – kažu iz DIRH-a

Da nismo bili uporni i tražili odgovore, i dalje bi sve ostala inspekcijska tajna. Ne bi se tako znalo da je vlasnik prije dvije godine tražio brisanje psa iz Lysacana jer je uginuo, ali izbrisan je krivi pas. Kako tvrdi inspekcija, imao je dotični u to vrijeme dva psa iste pasmine i starosti, ne znamo samo jesu li bili i istog spola. Zna se tko ima ovlasti i tko može iz sustava izbrisati psa, kako je došlo do greške očito nisu istraživali. Kako doznajemo, bavila se inspekcija čak i mogućnošću da je lešina dvije godine bila u kafileriji, a onda su je izbacili. Zašto su čekali dvije godine, vjerojatno ni sama inspekcija ne bi znala objasniti. No, po svemu sudeći, inspekcija nije istraživala zašto je odgovorna osoba brisala psa iz sustava samo na riječ vlasnika, kako to da dvije godine nije utvrđena pogreška, zar pas nije bio na cijepljenju, što je zapravo bilo sa psom koji je prije dvije godine trebao biti izbrisan, kako je on uginuo? Nisu se bavili ni činjenicom da je teško bolestan pas, pas koji je uginuo od karcinoma, živio na lancu, jer s lancem oko vrata je pronađen. Nakon što je prema riječima vlasnika nestao. Nisu se bavili ni činjenicom da je vlasnik gledao patnje teško bolesnog psa i na njih nije reagirao. Da jesu, mogli su vlasnika prijaviti i za kazneno djelo, jer rezultati razudbe ukazuju da je pas vjerojatno trpio nepotrebne patnje i boli.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:12 19.04.2022.

Kakvo dno od čovjeka, kad j3 životinja bolesna ako nemaš za liječenje novaca ili želje uspavaš, a ne gledaš psa kako umire od karcinoma u mukama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije