Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita životinja

Komunalno redarstvo zaključilo da psi na napuštenom gradilištu žive u dobrim uvjetima

Foto: Privatni album
1/5
05.04.2022.
u 11:20

Iako je vlasnik pasa prekršio gradsku Odluku o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca jer psi nisu bili na adresi prebivališta ili boravišta posjednika, zagrebačka gradska služba time se nije bavila

Kućnom ljubimcu moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njegovim potrebama, propisuje to Zakon o zaštiti životinja. Zagrebačka Odluka o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca tome dodaje i da smještaj kućnih ljubimaca mora biti na adresi prebivališta ili boravišta posjednika, on je dužan osigurati provjeriti stanje kućnog ljubimca najmanje jedanput dnevno, a po potrebi i češće.

Potaknuti upravo ovom odlukom zagrebačkom komunalnom redarstvu svjedoci su prijavili sumnju u zanemarivanje dva psa na jednom zagrebačkom gradilištu. Zatvoreni u boksu, pažnju su privukli prvo lavežom, a zatim i činjenicom da u njihovim zdjelicama često nije bilo ni vode, a znali su biti i gladni.

"Bili su to lovački psi, epanjel bretoni, boks im je, kad sam dolazio, često bio prljav. Kako na gradilištu nije bilo radnika, pitao sam se jesu li ikad pušteni iz tog boksa, a nisam nikad vidio ni da ih je netko obišao, kako to propisuje Odluka", napisao nam je prijavitelj koji je tražio da ostane anoniman. Doznao je i da je vlasnik pasa lovac koji nije iz Zagreba. Prije nego što je na njegovu prijavu stigao odgovor komunalnog redarstva, kaže nam, psi su nestali, preseljeni su na drugu, njemu nepoznatu lokaciju. U odgovoru koji je dobio komunalno redarstvo prozvalo je njega i sve koji su obilazili pse da su ugrozili njihov život i da su psi premješteni jer su imali zdravstvenih poteškoća zbog dodatnog hranjenja. Dodaje kako su ga obavijestili da su utvrdili samo neke tehničke nedostatke koje je trebalo ukloniti, no vlasnik se ipak odlučio premjestiti pse na lokaciju koja je komunalnom redarstvu poznata.

Potražili smo objašnjenje što je komunalno redarstvo pronašlo nadzorom i što su poduzeli s obzirom na kršenje gradske Odluke? Zanimalo nas je i jesu li psi i dalje na adresi koja nije prebivalište ili boravište vlasnika? Odgovorili su nam da je nakon više prijava komunalno redarstvo provelo nadzor i na navedenoj lokaciji zateklo dva lovačka psa. Utvrdili su da su psi čipirani i cijepljeni, a na osnovu činjenica nisu mogli zaključiti da su psi zanemareni ili zapušteni, kao i da su uvjeti u kojima žive bili su u skladu s propisanim.

– Riječ je o lovačkim psima koji zahtijevaju posebno održavanje i prehranu, a vlasnik je profesionalni licencirani lovac s dugogodišnjim iskustvom u lovu i uzgoju lovačkih pasa. Psi su morali biti izmješteni na novu lokaciju radi zaštite njihova zdravlja i sigurnosti i to zbog učestalog uznemiravanja i neovlaštenog prilaženja psima od nepoznatih osoba. Iste su osobe bez dozvole i prisustva vlasnika hranile pse za njih neprilagođenom hranom, što je za posljedicu imalo narušeno zdravstveno stanje pasa. Vlasniku je tako učinjena znatna materijalna i nematerijalna šteta pa je odlučio pronaći za njih sigurniju lokaciju. Psima je pružena potrebna veterinarska skrb i njega te su, prema saznanjima komunalnog redarstva, stabilnijeg zdravstvenog stanja. Komunalno redarstvo u kontaktu je s vlasnikom, poznata je i nova lokacija na koju su psi smješteni pa će redovito nadzirati i novu lokaciju, u skladu sa svojim ovlastima – odgovaraju iz Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Kako nisu objasnili što su poduzeli s obzirom na kršenje Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca i je li nova lokacija u skladu s istom, zatražili smo i dodatno objašnjenje. Jednako tako, upitali smo imali li vlasnik veterinarsku dokumentaciju koja potvrđuje njegove navode i dokazuje da je hrana kojom su psi dodatno hranjeni prouzročila njihove probleme. Zanimalo nas je kako je utvrđeno da su problemi nastali zbog hrane, a ne, recimo, zbog uvjeta u kojima su psi živjeli? Odgovore na nekoliko puta ponovljena pitanja nikad nismo dobili. Stizala je samo obavijest: ''Vaša poruka elektroničke pošte je zaprimljena i proslijeđena na nadležno postupanje. Hvala na razumijevanju.'' Očito, nisu se zamarali kršenjem gradske Odluke, iako su je dužni provoditi, a vjerojatno ni dokaze za vlasnikove tvrdnje nisu tražili. Dovoljno im je što je vlasnik pasa ''profesionalni licencirani lovac s dugogodišnjim iskustvom u lovu i uzgoju lovačkih pasa''.

Odgovore na dodatna pitanja od komunalnog redarstva nije dobio ni podnositelj prijave. No, s obzirom na to da su njegov identitet otkrili vlasniku pasa, kaže nam da je komunalno redarstvo prijavio Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Na njihova pitanja vjerojatno će morati odgovoriti.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Django
Django
12:28 05.04.2022.

A o prijavi protiv nepoznatih osoba koje su uznemiravale tuđe pse i hranile ih štetnim namirnicama ni riječi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije