Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATO I ZAŠTO

Paru iz Njemačke stigao enorman račun za grijanje: 'Ovakav iznos još nisam vidio'

Zagreb: Naglim padom temperature zraka brojni građani upalili su grijanje u svojim domovima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
30.11.2023.
u 09:21

Iznos računa koji je stigao Miriam (33) i njenom partneru (38) iznosio je ukupno 5.767 eura, od čega je 3.743 eura nadoplata zbog veće potrošnje

Čak 3.743 eura mlada obitelj u Njemačkoj mora nadoplatiti za grijanje koje su potrošili u prošloj godini, i to nakon što im je Vonovia, jedna od najvećih stambenih tvrtki u Njemačkoj, ispostavila račun za 2022. No, oni nisu ni jedini, isto tako je i ostalim stanarima, zbog čega su najavili ulaganje žalbe. 

Iznos računa koji je stigao Miriam (33) i njenom partneru (38) iznosio je ukupno 5.767 eura, od čega je 3.743 eura nadoplata zbog veće potrošnje. Ipak, caka je u tome što stanari dobivaju grijanje od vanjskog pružatelja usluga, prenosi Fenix Magazin.

- To su stanovi koji dobivaju grijanje od druge tvrtke. To znači da Vonovia kupuje grijanje od vanjskog pružatelja usluga. Vanovia je, da tako kažemo, samo posrednik - objasnili su iz tvrtke. Ovu cijenu analizirao je i predsjednik Udruge za iznajmljivanje u Hamburgu Rolf Bosse, a ono što je njega šokiralo bila je činjenica što tvrtka obiteljima naplaćuje 50 centi po kilovat satu.

- Naravno, treba uzeti u obzir povećane troškove grijanja posljednjih godina, ali ovakav iznos još nisam vidio - kazao je Bosse. Usporedbe radi, zemni plin hrvatski građani uz mjere Vlade plaćaju oko 0,045 eura po kW/h.

POVEZANI ČLANCI:

- Postoje klauzule o promjeni cijena koje se temelje na specifičnim cijenama i kretanjima na burzi - objasnio je Bosse, zbog čega će stanari i uložiti žalbu na Vonovie i Vattenfall, tvrtku koja je vanjski pružatelj usluga.

>> VIDEO Strašni prizori kod Vrpolja: Šest vozila sudjelovalo je u prometnoj nesreći

Ključne riječi

Komentara 6

JA
Jania
12:50 30.11.2023.

Samo neka nastave podržavati zelene aktiviste... Računi za tzv. zelenu energiju bit će sve veći. Ludi Nijemci zatvorili sve nuklearke pa se sad čude.

ED
edgar2
09:54 30.11.2023.

I dok u Hrvatskoj imamo velika poskupljenja hrane...u Njemačkoj je grijanje poskupilo prosječno više od 80%...

BJ
bJ3LOvAr20
22:55 30.11.2023.

Nase malo misto nema problema sa .grijanjem.naime jena farma sa svojom stokom,proizvodi ,Bio plin. udaljenost farme od centra ,zracne linije je500. metara.taj Bio plin cijevima ide do toplane.Toplana zagrijav Vodu koju cijevima transportira,do svake zgrad i privatne kucekoje su bilezainteresirane za prikljucak na istu cievovodnu instalaciju.nikakovih naknadnih investicija nije bilo.sam prikljucak i ugradnju finacirala firma.radili Poljacii prikljucili na postojecekotlove i pume vrucu vodu pupaju dalje prema ,radijatorima u svim stanovima.Iskljucen zemni plin,a n radijatore ugradjeniocitaci potrosnje.Placa se pausal ,asvake godine se ocitava,i obracunava,ili imas nadoplate ili ,pretplte.jednostavno. zadovoljna farma,zadovoljni u toplani ,a naivise zahvalni potrosaci lijepi pozdrav iz S:R. Deutschlad i jos nesto treba se ucit od onih koji ZNADU MISLIT SVOJOM GLAVOM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije