Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada projicira rast

Sabor izglasao najvažniji financijski dokument, proračun za 2024.

Zagreb: Sabor glasuje o raspravljenim točkama dnevnog reda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
30.11.2023.
u 11:16

Hrvatski sabor izglasao je Državni proračun za 2024. godinu po kojem prihodi države rastu na 28,5 milijardi eura. Prethodno je Sabor glasovao o čak 468 amandmana od kojih je prihvaćeno samo njih 11, pet zastupnika vladajućih, te šest oporbenih.

Državni proračun izglasan je sa 77 glasova Za, te 42 glasa Protiv. Suzdržanih zastupnika nije bilo.  

Glasovanju o najvažnijem financijskom dokumentu države počelo je u Saboru s glasovanjem o 468 amandmana na njega od kojih je njih čak 463 podnijela oporba, a samo pet zastupnici vladajuće većine. Saborska većina slijeditila je primjer Vlade koja je prihvatila samo 11 amandmana, pet zastupnika većine i šest oporbenih. 

Foto: Saborska TV

Plan je da prihodi države u idućoj godini iznose 28,5 milijardi eura, a rashodi 32,6 milijardi, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto u odnosu na plan za ovu godinu. Realni gospodarski rast za 2024. Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a. 

Na glasovanje čeka izbor novog povjerenika za informiranje

Među točkama koje čekaju na glasovanje je i izbor novog povjerenika za informiranje jer je dosadašnjem Zoranu Pičuljanu petogodišnji mandat istekao 21. studenoga. Kandidati za to mjesto su Anita Markić, Dubravka Bevandić i Nikola Kristić.

Sabor treba razriješiti i zamjenicu pravobraniteljice za djecu Ivanu Buljan na njen osobni zahtjev.

VEZANI ČLANCI 

Nakon glasovanja, zastupnici će raspraviti Izvješće o radu policije u 2022. u kojemu se ističe da je stanje sigurnosti u prošloj godini bilo na visokoj razini, s postotak razriješenosti kaznenih djela od gotovo 72 posto. Nezakonite migracije, koje su lani doživjele svoj vrhunac u vidu povećanja od 190 posto uspješno su zadržane u kontroliranim uvjetima pravovremenom preraspodjelom snaga i tehničke opreme, te usmjerenim radom policije na temelju kvalitetne analize rizika. Te migracije i veći angažman policije na njihovom suzbijanju nije negativno utjecao na opće stanje sigurnosti, kako u Hrvatskoj, tako i na njenoj granici, a što su prepoznali Europska komisija i Vijeće te je donijeta odluka o ulasku Hrvatske u Šengenski prostor 1. siječnja 2023.

Glasovanje i o prijedlogu Mrak Taritaš usmjerenom na izmjene ugovora sa Svetom Stolicom

Zastupnici će svoje mišljenje reći i o prijedlogu Anke Mrak Taritaš (Glas) da Sabor zaduži Vladu da pokrene postupak pregovora o izmjenama ugovora sa Svetom Stolicom na području odgoja i kulture, gospodarskih i pravnih pitanja te dušobrižništva katoličkih vjernika, pripadnika vojske i policije.

Mrak Taritaš smatra da je došlo vrijeme da se ti ugovori revidiraju, dodavši da su to radile i neke druge države. Raspravu o njenom prijedlogu, potpisima su 'pogurale' lijeve stranke zastupljene u Saboru, izuzev Socijaldemokrata.

VIDEO Strašni prizori kod Vrpolja: Šest vozila sudjelovalo je u prometnoj nesreći 

Komentara 1

GO
goran2hr
12:27 30.11.2023.

Nezakoniti migranti prelaze granicu kako ih volja. Nitko im ne pravi probleme ili ih tjera nazad. Dapače, Hrvatska im pomaže i opslužuje ih na njihovom epskom putovanju. Tu ih se i registrira, kako bi ih jednog dana (ako im ne valjaju) zapadnjaci poslali nazad nama. I sada HDZovci fantaziraju kako su nezakonite migracije - "uspješno su zadržane u kontroliranim uvjetima"??!! Ako ih zadržimo kod nas u HOT SPOTu, to je onda uspjeh? Inače, koliko je za iduću godinu odvojeno za tjednik "Novosti"? Ipak je sve poskupilo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije