Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ KORONAVIRUSU

Parketarima izvoz rastao 40%, spremni su za obnovu Banovine

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
19.01.2021.
u 07:00

Od 11 proizvođača parketa njih četiri ostvarila su rast prihoda i poboljšanu likvidnost, tri istu razinu, a ostali pad

Korona je narušila i poslovanje drvno-prerađivačkog sektora, no domaći su parketari u prvih osam mjeseci prošle godine ostvarili rast vrijednosti izvoza gotovog parketa od gotovo 40% – 37,7 mil. eura u odnosu na 26,9 milijuna u istom razdoblju 2019., dok je uvoz pao za 14%, s 4,43 mil. eura na 3,67.

Prema anketi HGK o utjecaju korone na poslovanje drvoprerađivača, od 11 proizvođača parketa njih četiri ostvarila su rast prihoda i poboljšanu likvidnost, tri istu razinu, a ostali pad.

– Nije bilo  velikih sajmova osim u Las Vegasu u siječnju pa nismo imali mogućnost izravnog susreta s potencijalnim kupcima. Najveći utjecaj krize osjetili smo u travnju i svibnju, prvenstveno padom na francuskom, talijanskom i britanskom tržištu, no nadoknadili smo ga povećanjem prodaje na njemačkom  tržištu.

Domaće tržište također se pokazalo stabilnim zbog brojnih objekata koji su bili u završnoj fazi gradnje i tu je bilo dosta posla za nas proizvođače podova i parketa – istaknuo je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Igor Josip Leščić, ujedno i čelnik tvrtke Drvoproizvod koja izvozi 80% svoje proizvodnje. 

Priliku u 2021. ova bi branša mogla pronaći i u obnovi  objekata razrušenih potresom.

– Sve domaće tvrtke iz drvnog sektora kvalitetne su i moraju igrati značajnu ulogu u sanaciji Sisačko-moslavačke županije te Zagreba i okolice. Od piljene građe, krovnih konstrukcija, podova, parketa i stolarije pa sve do namještaja imamo vrhunske proizvode i možemo sudjelovati u svakoj fazi obnove – naglašava Leščić te poručuje da bi se u tom procesu trebalo okrenuti i ugradnji sustava grijanja na obnovljive izvore energije kako bi priliku dobili i domaći proizvođači briketa i peleta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije