Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozadina ostavke

Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti... Onda idem ja!

papa
Foto: BigPictures/PIXSELL
1/3
12.02.2013.
u 23:10

Gotovo da nema bolnice u Italiji u vlasništvu Crkve koja nije u teškim gubicima zbog lošeg upravljanja, ali i korupcije

Odlazak Benedikta XVI. s Petrove stolice uzdrmat će vatikansku kuriju. Možda je upravo to Joseph Ratzinger htio učiniti i kao poglavar Katoličke crkve, ali nije uspio. Potres bi mogao zadati udarac okoštalosti vatikanske kurije. Gian Maria Vian, glavni urednik vatikanskog glasila Osservatore Romano, napisao je u današnjem broju da je Benedikt XVI. svoju odluku o ostavci donio nakon prošlogodišnjeg putovanja u Meksiko i na Kubu te nakon što je stalno preispitivao “svoju savjest pred Bogom”.

>> Papi je nedavno zamijenjena baterija na pacemakeru

Samostan za pape u miru

No, novinske analize spominju da je bio umoran i od unutarvatikanskih borbi. Nije više imao snage boriti se protiv nesuglasja, pa i financijskih skandala. Gotovo da nema bolnice u Italiji, primjerice, u vlasništvu Crkve koja nije u teškim gubicima zbog lošeg upravljanja, ali i korupcije.

U obrazloženju odlaska spomenuo je da odustaje i za dobro Crkve. Upravo taj izraz izaziva mnoge sumnje pa vatikanisti drže da je Benedikt XVI., koji će se povući u samostansku zgradu unutar vatikanskih zidina koja se već mjesecima obnavlja upravo za papu u miru, svojim potezom htio pomaknuti ono što kao papa nije mogao. Njegovim odlaskom automatski padaju i drugi dužnosnici, od državnog tajnika, na kojoj je kardinal Tarcisio Bertone, pa nadalje. Novi papa imenovat će nove ljude. Možda se papa upravo zbog nemogućnosti da riješi neka kadrovska pitanja – smanji broj kongregacija i papinskih vijeća, što je najavljivao na početku svoga pontifikata, i općenito smanji broj osoba na vatikanskoj plaći itd. – odlučio na šokantan potez – da ode on!

Komentari talijanskih glasila mogu se, zapravo, svesti na rečenicu: “S obzirom na to da nije mogao izmijeniti kuriju, Benedikt XVI. došao je do gorkog zaključka:

– Mijenjam sebe. Taj se potez tumači kao “ekstremno i traumatično žrtvovanje pape intelektualca kojega je porazio okoštali aparat vlasti”.

Nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo u privatnom društvu tijekom prošlogodišnjeg putovanja u Kinu govorio je čak o zavjeri protiv pape. Mons. Luigi Bettazzi govorio je o papinoj ostavci kad se ona još nije mogla ni naslutiti. Jedan Ratzingerov potez, 28. travnja 2009., tijekom posjeta L’Aquili stradaloj u potresu mogao je dati naslutiti njegove namjere – na grobu Celestina V., pape koji je 1294. napustio Petrovu stolicu, ostavio je svoju biskupsku stolu.

Benedikt XVI. učinio je mnogo protiv svećenika pedofila koje je nazvao zločincima, a čija je zlodjela Crkva skrivala. Ući će u povijest i kao papa koji je kazao da i religija može pogriješiti ako je fundamentalistička. Koja je kap prelila čašu? Bio je svakako šokiran VatiLeakesom i curenjem povjerljivih informacija u javnost. Izdaja sobara Paola Gabrielea bila je sol na tu ranu. Vatikanska banka IOR još nema svoga predsjednika nakon što je prije osam mjeseci izbačen Ettore Gotti Tedeschi, koji je papi bio savjetnik u pisanju enciklike o ekonomiji. Navodna financijska prijevara salezijanaca vrijedna je više milijardi, salezijanci su pod istragom, a državni je tajnik Tarcisio Bertone salezijanac...

>> Vatileaks: Informatičaru dva mjeseca zatvora

Koliko je šupalj brod?

Osnivač zajednice sv. Egidija i ministar u vladi Marija Montija prof. Andrea Riccardi, koji dobro poznaje Ratzingera, kaže da je “papa naišao na mnogo veći otpor od onoga koji možemo i zamisliti“. Hoće li njegovo žrtvovanje pridonijeti promjenama u Vatikanu? Benedikt XVI. preuzeo je Crkvu kad je, kako je tada bio rekao, bila kao brod koji pušta vodu na sve strane. Još je tada najavio uvođenje nulte tolerancije prema onima koji su nanijeli zlo djeci i oblatili Crkvu. Koliko je u tome uspio?

Na ovogodišnjem Križnom putu kod Koloseja bit će i novi papa, nasljednik Benedikta XVI. Na konklavi, koja počinje 4. ožujka, sudjelovat će 117 kardinala, koliko ih je u zboru mlađih od 80 godina. Među njima više je od polovice Europljana, no ovaj put mogao bi biti izabran netko s drugog kontinenta...

>> Sve o papinu odlasku pročitajte u našem specijalu

Komentara 44

CR
crocro
08:47 13.02.2013.

Neki se iza zidina igraju Pape a neki bi htjeli biti Papa, pa se ponašaju kao Papa. Zato je vrlo teško biti pravi, valjani, autentični i zakoniti Papa koji sjedi u papinskoj stolici i donosi važne odluke.

IN
intellegens
09:44 13.02.2013.

iskreno vam moram reci da se prije nisam interesirao za vjeru iako se vodim kao hrvat katolik ali nakon ovih svih komentara u vezi ZO napada crkve na demokratki izabranu vladu, sirenja mrznje , neprihvacam njhove stavove.

BA
baniček
23:48 12.02.2013.

pa zar nije opće poznato da nema nigdje korupcije osim u hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije