Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikanski sud

Vatileaks: Informatičaru dva mjeseca zatvora

papa benedikt (1)
Reuters/PIXSELL
10.11.2012.
u 15:10

Claudio Sciarpelletti (48), zaposlen u državnom tajništvu, pripomagao je u aferi curenja povjerljivih dokumenata iz papine sobe.

VATIKAN – Sa dva mjeseca zatvora kažnjen je danas informatičar Claudio Sciarpelletti (48), zaposlen u državnom tajništvu, jer je pripomagao u aferi curenja povjerljivih dokumenata iz papine sobe, nazvanoj Vatileaks.

Proces protiv informatičara Sciarpeletija je započeo 5. studenoga, a danas, na drugom ročištu, ga je vatikanski sud osudio na dva mjeseca zatvora i plaćanje sudskih troškova. Predsjednik sudskog vijeća Giuseppe Dalla Torre je kazao kako je Sciarpelletti kažnjen sa četiri mjeseca zatvora, koji su zatim smanjeni na dva mjeseca zbog olakšavajućih okolnosti. Sciarpelletti je kriv za potpomaganje u curenju informacija kao i zbog toga što je “pripomogao u izigravanju istrage”. Kazna zatvora neće biti provedena i Sciarpellettiju neće biti upisana, ako u narednih pet godina ne bude ponovio isto kazneno djelo.

Dokumenti koji su izašli iz Vatikana došli u ruke novinara Gianluigija Nuzzija koji je o njima objavio knjigu Njegova Svetost (Sua Santità), a za što je 6. listopada na 18 mjeseci osuđen bivši papin sobar Paolo Gabriele. Zapravo, bio je kažnjen na tri godine zatvora, ali mu je kazna smanjena na godinu i pol zbog olakšavajućih okolnosti. Gabriele se sada nalazi u vatikanskom zatvoru.

Sciarpellettiju je sudilo isto tročlano sudsko vijeće koje je presudilo Gabrieleu. Predsjednik vijeća prof. Giuseppe Dalla Torre, te članovi prof. Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano. Na prvom ročištu afere Vatileakes, kako je nazvano curenje informacija izvan vatikanskih zidina, 29. rujna suci su prihvatili zahtjeva Sciarpellettijeva odvjetnika Gianluce Benedettija da se dva procesa razdvoje.

>>Hoće li se suđenjem Sciarpellettiju okončati afera Vatileaks?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije